1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Companii

LIVE BUSINESS - Chinde, Grampet: Infrastructura feroviară este, în mare parte, neelectrificată şi cu o mulţime de restricţii de viteză

Lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară din România creează un cerc vicios şi, din păcate, mai există segment importante de cale ferată neelectrificate şi nelicitate, a declarat Sorin Chinde, preşedintele Grupului de companii Grampet - Grup Feroviar Român, în conferinţa LIVE BUSINESS organizată de ECONOMICA.NET.

23 oct, 2017 | Agerpres

'Noi credem în calea ferată, dar veştile sunt extrem de proaste, privind retroactiv, în sensul că marele proiect de reabilitare a căii feroviare - Coridorul IV - se derulează de 18 ani. Încă nu este gata şi încă mai sunt segmente importante nelicitate. Coridorul IV înseamnă 800 de kilometri dintr-un total de 11.000 de kilometri pe care îi însumează reţeaua feroviară din România. Putem să ne gândim cam cât va dura reabilitarea întregului segment feroviar din România... Din păcate, infrastructura feroviară din România este, astăzi, în mare parte neelectrificată şi cu o mulţime de restricţii de viteză. Asta este cauzată de lipsa de investiţii în infrastructura feroviară, deoarece în timp ce Uniunea Europeană, prin Carta Albă a Transporturilor, recomandă statelor membre repartiţia fondurilor pe cele două moduri de transport - rutier şi feroviar - să fie un euro la feroviar şi un euro la rutier. În România, raportul este cam de 1 la 10, adică un euro pentru sistemul feroviar şi 10 pentru rutier şi acest proces continuă să se deprecieze în favoarea zonei rutiere', a spus Chinde.

Şeful Grampet a punctat faptul că sectorul feroviar necesită oameni calificaţi, dar şi politici guvernamentale în domeniul transporturilor.

'Lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară creează un cerc vicios. Viteza trenurilor scade. Scăzând viteza trenurilor, ai nevoie automat de mai mult material rulant - locomotive, vagoane. Sectorul feroviar necesită oameni calificaţi care sunt formaţi de o instituţie monopolistă - CENAFER (Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, n.r.). Viteza comercială mică înseamnă lipsă de atractivitate a sistemului feroviar, lipsă de a putea recupera investiţia în materialul rulant. Este nevoie de o politică guvernamentală în domeniul transporturilor, în special în transportul feroviar', a spus Sorin Chinde.

Reprezentanţi ai Guvernului şi ai mediului de afaceri participă, în perioada 23 - 24 octombrie, la Palatul Parlamentului, la prima ediţie a conferinţei 'Live Business' organizată de ECONOMICA.NET.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO