Locul unde va fi construit al treilea pod peste Dunăre va fi cunoscut în două luni

Locul unde ar putea fi construit cel de al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria ar trebui să fie cunoscut în decursul următoarelor două luni, a declarat joi directorul general al EKJ Bulgaria, Konstantin Zhiponov, transmite BTA.
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 06:34
Locul unde va fi construit al treilea pod peste Dunăre va fi cunoscut în două luni

EKJ Bulgaria este subsidiara bulgară a companiei daneze de consultanţă în domeniul ingineriei EKJ. Această companie este şi partenerul firmei româneşti de consultanţă Transproject 2001, care a derulat un studiu cu privire la posibila amplasare a celui de al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria. Studiul a fost realizat la cererea ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

Zhiponov a spus că alegerea locului va ţine cont de nivelul de dezvoltare a zonei respective, acesta fiind mai degrabă un aspect socio-economic decât o chestiune tehnică. Cele patru posibile opţiuni sunt Silistra/Călăraşi, Ruse/Giurgiu (unde este amplasat deja unul din cele două poduri existente), Nicopole/Turnu Măgurele şi Oryahovo/Bechet.

‘Intenţionăm să avem cel puţin patru poduri în viitor pentru a rezolva această discrepanţă. Sarcina noastră este să spunem care din cele patru posibile poduri ar trebui să fie construit primul, pe baza studiului pe care îl derulăm cu colegii din România’ a subliniat Zhiponov.

Zhiponov a precizat că cel de al treilea pod, după cel de la Girgiu-Ruse şi cel de la Calafat-Vidin, ar trebui să îndeplinească două cerinţe importante. Ar trebui să se ridice la o înălţime de cel puţin 20,5 metri deasupra nivelului superior al Dunării, astfel încât să permită trecerea navelor, şi de asemenea ar trebui să aibă două benzi pe fiecare sens de drum. Posibilitatea adăugării unei linii de ale ferată ar trebui de asemenea luată în considerare.

Potrivit lui Zhiponov, proiectul va fi finanţat de Uniunea Europeană la fel ca şi studiul preliminar. Zhiponov a mai spus că majoritatea podurilor peste Dunăre au o distanţă între ele de 12 până la 18 kilometri însă în prezent distanţa dintre cele două poduri peste Dunăre între România şi Bulgaria este de 400 de kilometri.

Podul de la Calafat-Vidin, cel de al doilea pod de trecere peste Dunăre între România şi Bulgaria, are o lungime de aproximativ 2 kilometri, 4 benzi rutiere (două pe fiecare sens), o linie simplă de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

Valoarea investiţiei pentru podul mixt Calafat-Vidin, în cazul României, a fost de 27.538.471,88 euro, sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană, cu fonduri nerambursabile (75%) şi de Guvernul României, cu fonduri de la bugetul de stat (25%).

Te-ar mai putea interesa și
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea reactorului 2 de la Cernavodă
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea ...
România importă aproximativ 1.000 MW duminică dimineaţă, după oprirea planificată a unităţii 2 de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în......
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că este optimist cu privire la discuţiile vizând reînvierea ...
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Un segment semnificativ din racheta chineză reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului ...
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din Bucureşti
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din ...
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva COVID-19 informează că, în ultimele ...