Londra îl acuză pe Vladimir Putin că ‘sabotează’ securitatea Europei de Est

Ministrul britanic de externe îl acuză pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că 'sabotează' securitatea naţiunilor din Europa de Est, potrivit unui discurs pe care urmează să îl ţină marţi şi din care au fost publicate fragmente, citat de AFP.
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 06:44
Londra îl acuză pe Vladimir Putin că 'sabotează' securitatea Europei de Est

‘În prezent, ne confruntăm cu un lider rus înclinat nu să adere la sistemul internaţional bazat pe reguli, care menţine pacea între naţiuni, ci să îl saboteze’, va declara şeful diplomaţiei britanice în discursul său în faţa Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic pe probleme de apărare şi securitate.

‘Acţiunile preşedintelui Putin – anexarea ilegală a Crimeii şi actuala utilizare a trupelor ruse pentru a destabiliza estul Ucrainei – sabotează fundamental securitatea naţiunilor suverane din estul Europei’, afirmă Philip Hammond în acest discurs.

Peninsula Crimeea a fost anexată oficial de Rusia pe 18 martie, în urma unui referendum la care populaţia s-a exprimat masiv în favoarea alipirii.

Referendumul, organizat după răsturnarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prorus, nu este recunoscut nici de Kiev, nici de Occident, care consideră că regiunea Crimeea a fost anexată ilegal de Moscova cu ajutorul trupelor venite din Rusia.

În plus, Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină pe insurgenţii din estul Ucrainei prin trimiterea pe teren de trupe şi armament. Moscova dezminte orice participare a forţelor sale regulate la conflictul dintre insurgenţi şi armata ucraineană, soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morţi, potrivit Naţiunilor Unite.

Discursul virulent al şefului diplomaţiei britanice contra Rusiei intervine într-un moment în care NATO pregăteşte importante manevre în Letonia, Lituania şi în Estonia.

Astfel, Pentagonul a anunţat luni că SUA au început să desfăşoare 3.000 de militari pentru trei luni de manevre în ţările baltice.

Aceste exerciţii se înscriu în cadrul operaţiunii ‘Atlantic Resolve’, lansată de Statele Unite în cadrul NATO pentru a linişti ţările membre şi aliaţii NATO în privinţa ameninţării reprezentate de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...