Loteria de vaccinare: regulamentul extragerilor şi condiţiile de participare, în vigoare de azi

Loteria de vaccinare se adresează oamenilor imunizaţi cu schema completă de vaccinare, care se înscriu la extrageri în aplicaţia certificat-covid.gov.ro. Fiecare participant la loteria de vaccinare va avea şansa să câştige patru premii cuprinse între 10.000 de lei şi un milion de lei, potrivit Ordinului 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, interimar, publicat miercuri în Monitorul Oficial. Economica.net vă spune în ce constă loteria de vaccinare, programul prin care executivul vrea să convingă oamenii să se vaccineze împotriva Covid.
Cristina Şomănescu - joi, 30 sept. 2021, 13:00
Loteria de vaccinare: regulamentul extragerilor şi condiţiile de participare, în vigoare de azi

La 29 septembrie s-au publicat în Monitorul Oficial două acte normative prin care s-au stabilit condiţiile de înscriere la loteria de vaccinare, atribuţiile instituţiilor implicate în aceste extrageri, precum şi regulamentul de organizare a loteriei.

Mai precis, este vorba despre:

 • Ordinul nr. 1.899/1.524/42 al Ministrului Sănătății, interimar, al Ministrului Economiei, interimar, și al directorului STS privind condițiile de înscriere la loteria de vaccinare şi stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate.
 • Ordinul nr. 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, interimar, privind aprobarea regulamentului de organizare a loteriei de vaccinare.

Înscrierea la loteria de vaccinare

Condițiile de înscriere la loteria de vaccinare sunt prezentate succint în Ordinul nr. 1.899/1.524/42 al Ministerelor Sănătăţii şi Economiei şi al STS, care a intrat în vigoare la 30 septembrie.

Informaţii amănunţite despre înscrierea la loteria de vaccinare sunt prevăzute în Ordinul nr. 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, interimar. 

Economica.net vă spune ce prevăd cele două acte normative:

Cine e eligibil să participe la loterie

Se pot înscrie la loteria de vaccinare oamenii care au schemă completă de vaccinare, după generarea certificatului digital al UE privind Covid-19, pe baza CNP-ului.

Înscrierea la loteria de vaccinare se face pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Paşii pe care îi vor parcurge oamenii care vor să participe la loterie:

 • accesează site-ul https://certificat-covid.gov.ro;
 • se autentifică prin introducerea adresei de e-mail;
 • verifică e-mail-ul;
 • accesează e-mail primit de la platforma „Certificat COVID”;
 • accesează butonul „Autentificare”;
 • urmează identificarea certificatului de vaccinare al persoanei pentru care se va înregistra participarea la loterie;
 • accesează butonul „Vizualizare certificat”;
 • selectează opțiunile „De acord cu regulamentul și condițiile de participare”, „De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și CNLR”, „participă la loteria de vaccinare”.

După înscriere, participantului i se va acorda un număr de ordine, alocat cronologic, corespunzător momentului înregistrării acestuia în aplicație (înscrierea va porni cu numărul de ordine 1 pentru primul participant înscris) și va continua pentru toate extragerile până la finalizarea loteriei de vaccinare, respectiv în data de 31 decembrie 2021, ora 12:00.

Numărul de ordine alocat fiecărui participant eligibil la loteria de vaccinare i se transmite acestuia prin e-mail la adresa cu care s-a autentificat pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Aplicația permite atribuirea unui singur număr de ordine alocat aceluiași CNP, se precizează în cele două Ordine antemenţionate.

Când  va fi prima extragere

Loteria de vaccinare se desfășoară în perioada 3 octombrie 2021 — 31 decembrie 2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni.

Calendatul extragerilor e detaliat în Ordinul nr. 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului, interimar. Iată-l:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premiile

La Loteria de vaccinare se acordă 1.139 de premii, în valoare totală de 15 milioane de lei:

 • 81 de premii săptămânale;
 • trei premii lunare;
 • două premii la finalul loteriei programului național de vaccinare.

Fiecare participant la loteria de vaccinare va avea posibilitatea să câştige patru premii: un premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, un premiu de 300.000 lei, un premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de un milion de lei, potrivit Ordinului nr 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, interimar.

Impozitarea premiilor

Premiile în bani acordate se supun regimului fiscal aferent veniturilor din premii reglementat la cap. VIII — Venituri din premii și din jocuri de noroc din titlul IV — Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. Loteria Română are obligația calculării, reținerii, declarării și plății impozitului aferent veniturilor din premii, stabilit potrivit prevederilor legale.

Plata premiilor

Câştigătorii pot solicita încasarea premiilor până la data de 31 ianuarie 2022. După expirarea termenului, câștigătorul pierde dreptul de a mai obține premiul.

Plata premiului se face numai persoanei care a fost desemnată câștigătoare prin tragerea la sorți.

Plata se efectuează potrivit listelor de câștigători transmise de Ministerul Sănătății, pe baza prezentării actului de identitate valid.

De unde pot fi ridicate premiile

Premiile pot fi ridicate de către câștigători săptămânal, în intervalul marți—vineri, între orele 9:00—14:00, de la casieriile Loteriei Române (CNLR), astfel:

 • premiile în valoare de 10.000 lei — de la unitățile teritoriale ale Loteriei Române;
 • premiile de 100.000 lei, 300.000 lei, 500.000 lei și un milion de lei — de la aparatul central al CNLR din București, strada Poenaru Bordea nr. 20, sectorul 4.

Plata premiilor se face prin casieriile proprii ale Loteriei Române aflate la sediile punctelor de lucru județene sau la sediul central al Companiei Naţionale Loteria Română, conform normelor/procedurilor elaborate în acest scop.

Scopul loteriei de vaccinare

„Loteria de vaccinare se înscrie în sfera interesului național de conștientizare a populației României privind importanța vaccinării împotriva virusului COVID-19 și are ca scop creșterea numărului de persoane vaccinate de pe teritoriul României, oferind posibilitatea acestora de a câștiga premii substanțiale în bani prin trageri la sorți organizate de Compania Națională Loteria Română — S.A. (C.N.L.R.)”, spune executivul în Ordinul nr 1.900/1.523 al Ministrului Sănătății, interimar, și al Ministrului Economiei, interimar.

Ce trebuie să mai ştie oamenii despre datele cu caracter personal transmise în urma participării la extrageri:

În anumite situații, C.N.L.R. poate transfera anumite categorii de date cu caracter personal către următorii utilizatori externi:

 • Ministerul Economiei;
 • Ministerul Sănătății;
 • Ministerul Finanțelor;
 • MAI;
 • organele de control abilitate: Curtea de Conturi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Corpul de control al prim-ministrului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor; organele de cercetare penală;
 • instanțele de judecată;
 • instituții bancare și financiare de procesare plăți;

Reprezintă categorii de date cu caracter personal: numele și prenumele; adresa de domiciliu; adresa electronică; numărul și seria actului de identitate; codul numeric personal; sexul; data nașterii; numărul de telefon; contul bancar; semnătura.

Cum sunt împărţite atribuţiile între instituţiile implicate în loteria de vaccinare

Ministerul Sănătății stabilește și comunică politica de prelucrare a datelor cu caracter personal în cadrul loteriei de vaccinare, precum și numărul de telefon de contact pentru informații cu privire la loteria de vaccinare.

Serviciul de Telecomunicații Speciale

 • dezvoltă funcționalitatea de înscriere a participanților la loteria de vaccinare pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro,
 • publică săptămânal pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro numărul de ordine al ultimului participant înscris la loteria de vaccinare, conform programului pentru extrageri stabilit în regulament;
 • întocmește și transmite Ministerului Sănătății, săptămânal, un fișier semnat cu semnătură calificată electronică, care conține lista cu numărul de ordine, numele, prenumele și CNP-ul fiecărei persoane care s-a înscris pentru participare la loteria de vaccinare, conform regulamentului.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...