Lovitură de teatru. Legea privind alegerile în două tururi se întoarce la Guvern din cauza unei greșeli copilărești

Promovat  de către președintele Iohannis și conducerea PNL, proiectul privind alegerea Primarilor în două tururi, trimis deja la Parlament de către actualul Executiv, care intenționează să își asume răspunderea pe el, se întoarce la Guvern, din cauza unei scăpări copilărești. Decizia vine de la Consiliul Economic și Social(CES) care a constatat că actul normativ nu are avizele interministeriale.
Şerban Buşcu - mar, 28 ian. 2020, 13:08
Lovitură de teatru. Legea privind alegerile în două tururi se întoarce la Guvern din cauza unei greșeli copilărești

Procesul legislativ va întârzia cel puțin o săptămână, aceasta în condițiile în care avizele vor fi date în această perioadă de timp. Scăparea a suprins inclusiv membrii CES, în condițiile în care este arhicunoscut faptul că organismul nu poate, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare(ROF),  să ia în discuție proiecte care nu au avizele mai sus menționate. CES este un organism  alcătuit din reprezentanți ai Patronatelor și Sindicatelor din România, fără avizul căruia nicio lege nu poate ajunge să fie promulgată. Conform unor surse politice consultate de ECONOMICA.NET, astfel de erori apar foarte rar și pot trimite cu gândul la intenția inițiatorilor de a tergiversa aplicarea legilor respective. 

Amintim că revenirea la sistemul de vot în două tururi, pentru alegerile locale, a fost unul dintre dezideratele partidelor mai mici care susțin Guvernul PNL în Parlament și, mai mult, a devenit unul dintre elementele principale de comunicare ale partidului de Guvernământ.

În 20 ianuarie, proiectul privind alegerile locale a ajuns în Parlament, pentru asumarea răspunderii. Alșegerile locale au fost stabilite pentru 7 iunie, anul acesta, peste doar cinci luni.

Ce modificări a propus Guvernul

Concret, modificările propuse de PNL la legile în vigoare spun că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar, dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut acest tip de majoritate, se organizează un al doilea tur de scrutin.

La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.  În fine, al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, potrivit News.ro.

O altă noutate este cea care propune ca persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului să îşi poată exercita dreptul de vot doar în localitatea în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară. Această măsură are rolul exclusiv de a descuraja votul nelegal prin așa-numitul turism electoral.

Un alt articol nou este cel care prevede că, în cazul comunelor cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de ales local, partidele politice trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral pentru care candidează.

În fine, procedural, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe un proiect legislativ, iar Opoziția are dreptul să depună o moțiune prin care să încerce demiterea Executivului. PSD a anunțat că va depune o astfel de moțiune care ar mai avea nevoie doar de câteva voturi pentru fi întrunite condițiile pentru dărâmarea Guvernului.

De precizat și că revenirea la alegerile în două tururi dezavantajează în primul PSD, care s-a opus deschis și a amenințat cu moțiunea de cenzură, însă nu avantajează neapărat nici PNL. Această situație este datorată structurii administrației locale din România. PSD are circa 1800 de primari (cel mai mare număr), iar PNL circa 1100, împreună adunând circa 80% din total. Pentru un primar în funcție este mult mai facil să câștige alegeri într-un singur tur (un de are nevoie doar de cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații), decât să meargă într-un al doilea tur, unde va trebui să ia cel puțin 50% plus unu din voturi, în condițiile în care poate lupta cu un candidat susținut de toți adversarii săi din primul tur.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...