Lucrările de construcţii, avans de 6,5%, în primul trimestru din 2022. Rezidenţialele au avut o creştere de 18% – INS

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primul trimestru al anului, cu 6,5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, cele mai importante majorări fiind consemnate pe segmentul clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.
AGERPRES - joi, 19 mai 2022, 10:07
Lucrările de construcţii, avans de 6,5%, în primul trimestru din 2022. Rezidenţialele au avut o creştere de 18% - INS

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+15%), lucrările de reparaţii capitale (+5,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,1%), scrie Agerpres.

De asemenea, pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+18,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+18%), în timp ce la construcţiile inginereşti s-a înregistrat o scădere de 7%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,1%, de la an la an, situaţie evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+2,8%) şi lucrările de construcţii noi (+2,2%). Pe obiecte de construcţii creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+21,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+16,2%). Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au scăzut cu 11,7%.

Datele INS relevă că, în martie faţă de februarie, lucrările de construcţii s-au majorat, ca serie brută, cu 34,4%, ca urmare a rezultatelor din: lucrările de construcţii noi (+40%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+15%). În această marjă, au avut loc creşteri în cazul clădirilor nerezidenţiale (+46,7%), lucrărilor de construcţii inginereşti (+42,6%) şi clădirilor rezidenţiale (+11,3%).

Totodată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%, în martie faţă de luna anterioară, ca urmare a lucrărilor de reparaţii capitale (-23,5%) şi lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-3,8%). La polul opus se află lucrările de construcţii noi, cu un salt de 2,8%. La categoria obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti cu 6,1%, respectiv cu 2,7%, iar la clădirile nerezidenţiale au crescut cu 5,3%.

Statistica oficială relevă faptul că, în martie 2022 comparativ cu martie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 4,6%. În acest context, pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,6%), lucrările de construcţii noi (+2,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,7%).

În cazul clădirilor nerezidenţiale s-a înregistrat o creştere cu 25,1% în perioada analizată, iar la clădirile rezidenţiale cu 0,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii inginereşti cu 5,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 1,1%, iar pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3%), lucrările de reparaţii capitale (+0,9%). În schimb, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,9%.

Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 22,8%, respectiv cu 0,7%, în timp ce volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat la construcţiile inginereşti cu 9,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...