Lui Roibu de la Oltchim şi acoliţilor săi li se cer în instanţă pagube de 500 de milioane de euro

Administratorii judiciari ai combinatului au trimis la tribunal cererea pentru răspunderea în solidar a fostului şef de la Oltchim pentru decizii eronate de management, spolierea companiei şi investiţii ineficiente.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 21:03
Lui Roibu de la Oltchim şi acoliţilor săi li se cer în instanţă pagube de 500 de milioane de euro

Consorţiul administratorilor judiciari Oltchim, Rominsolv şi BDO Business Restructuring, a înaintat miercuri, 14 mai, Tribunalului Vâlcea  acţiunea în răspundere asupra fostului preşedinte- director al combinatului, Constatin Roibu, şi a subordonaţilor săi,Vasile Mandica, fost director Economic, Veronica Preoteasa, fost director Comercial, Nicolae Olaru, fost director Comercial şi Daniel Mihăescu, fost director Divizia Petrochimică Piteşti.

Decizia de a cere răspunderea în solidar a lui Roibu şi a foştilor săi subordonaţi a fost aprobată în Adunarea Creditorilor Oltchim.

Cererea de tragere la răspundere a fostei conduceri a societăţii a fost făcută ca urmare a depistării, în Raportul asupra Insolvenţei şi în raportul Curţii de Conturi, ambele din 2013, a următoarelor fapte culpabile: „folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane[…] dispunerea, în interes personal, a contiuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi”.

Potrivit cererii înaintate Tribunalului Vâlcea descrierea acţiunilor culpabile managerilor sunt încadrate în categoriile măsuri manageriale inadecvate, investiţii ineficiente, tranzacţii comerciale controlate direct sau indirect de managementul societăţii.

Constatin Roibu a fost director al Oltchim din 1991 şi până în 2012, perioadă în care combinatul a acumulat datorii de 700 de milioane de euro şi ajunsese, în perioada 2009-2012, să facă pierderi anuale de 100 de milioane de euro.

Cei mai mari creditori ai Oltchim, cu creanţe garantate, sunt AVAS, băncile şi Electrica Furnizare.

Contactat de ECONOMICA.NET, Constatin Roibu a precizat că nu are motive să fie îngrijorat, pentru că nu se consideră vinovat de insolvenţa Oltchim. „Eu am depus, mai de mult, un document la judecătorul sindic în care mă disculp de toate acuzele aduse mie prin Raportul asupra Insolvenţei. Nu este instanţă ca să se pronunţe, dar punctul meu de vedere este expus acolo. Adevăratele motive ale insolvenţei au fost muşamalizate. La momentul respectiv, voi spune mai multe”, a declarat Roibu.

Oltchim este în proces de privatizare, având termenul limită 6 iunie. Statul vrea să vândă la pachet Oltchim şi rafinăria Arpechim, după ce aceasta va preluată de la Petrom. De Oltchim este interesat un consorţiu chinez şi SIF Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...