Scrisoarea, văzută de Reuters, spunea că executivul UE, care va prezenta planuri pentru sectorul auto pe 5 martie, nu ar trebui să accepte introducerea treptată mai lentă a obiectivelor de emisie sau să bazeze amenzile pe o medie multianuală și că orice amenzi ar trebui să meargă pentru a subvenționa tranziția blocului către vehicule electrice (EV).
Producătorii de automobile din UE, care se luptă să concureze cu rivalii chinezi și se pregătesc pentru tarifele SUA, îndeamnă Comisia să acorde scutire de amenzile despre care spun că ar putea ajunge la 15 miliarde de euro dacă flotele lor nu îndeplinesc limitele de emisii de CO2 în 2025.
Orice flexibilitate care respinge limitele de CO2 din 2025 nu va face decât să pună Europa în urmă cu China în ceea ce privește vehiculele electrice și va avea un efect de răcire asupra planurilor de investiții ale UE în infrastructura de încărcare, dezvoltarea și producția de baterii, se arată în scrisoarea E-Mobility Europe și ChargeUp Europe.
E-Mobility Europe reprezintă producătorii de vehicule electrice, companiile din lanțul de aprovizionare, proprietarii de flote și furnizorii de infrastructură, în timp ce ChargeUp Europe se concentrează pe industria încărcării vehiculelor electrice. Tesla este membru al ambelor.
Producătorii de automobile din UE spun că problema cu care se confruntă este lipsa cererii, în parte din cauza preocupărilor consumatorilor cu privire la infrastructura de încărcare inadecvată.
Aurelien de Meaux, directorul executiv al companiei de încărcare Electra, a spus că aceasta este o narațiune falsă și că stațiile de încărcare din UE ar putea accepta de cinci până la șapte ori mai multe vehicule fără a fi saturate și că sectorul său investește miliarde de euro în extinderea infrastructurii.
„Ar fi un dezastru să dai înapoi în politica”, a spus el.
Grupurile au spus în scrisoare că obiectivele de CO2 pentru 2025 sunt realizabile, indicând lansarea a 11 modele noi cu prețuri sub 25.000 și vânzările de vehicule electrice în ianuarie 2025 în creștere cu 40% față de an.
De Meaux a mai spus că valoarea amenzii de 15 miliarde de euro s-a bazat pe vânzările din primele șase luni ale anului 2024 și așa de greșită. El a spus că prognozele indică amenzi de probabil 4-6 miliarde de euro, care ar putea fi reduse la jumătate prin tranzacţionarea creditelor cu alte companii.
Grupurile susțin ținte sau stimulente pentru electrificarea flotelor corporative, având în vedere că reprezintă aproximativ 60% din vânzările de mașini noi.