Mașinile înmatriculate în Bulgaria au produs pagube de 3,6 milioane de lei anul trecut

Statisticile Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) arată că în jur de 9% din numărul accidentelor cu vătămări corporale pentru care au trebuit să plătească despăgubiri în 2015 sunt produse de mașini neidentificate. Surse din piață spun că în toate aceste cazuri este vorba de mașini românești înmatriculate în Bulgaria. Astfel, în 2015 FPVS a plătit daune de 3,62 milioane de lei în contul accidentelor produse de mașinile înmartriculate în Bulgaria.  
Gabriela Ţinteanu - Dum, 17 apr. 2016, 20:59
Mașinile înmatriculate în Bulgaria au produs pagube de 3,6 milioane de lei anul trecut

Bilanțul FPVS precizează că o menţiune specială trebuie făcută cu privire la cazurile avizate Fondului ca urmare a accidentelor produse pe teritoriul României de către vehicule neasigurate RCA/Carte Verde aparent înmatriculate în străinătate.

Pentru acestea, Biroul Naţional Carte Verde din ţara unde iniţial s-a presupus că vehiculul respectiv este legal înmatriculat, adică îşi are locul obişnuit de staționare, invocă art. 11.2 din Internal Regulations (Convenția Internațională Carte Verde).

În aceste cazuri, când la data accidentului vehiculele vinovate nu își mai au locul obişnuit de staţionare în alte ţări membre ale Acordului Multilateral și implicit acestea, pe lângă faptul că nu dețin o asigurare valabilă RCA/Carte Verde, nici nu mai beneficiază de garanţia Biroului Naţional Carte Verde din ţara unde îşi aveau locul obişnuit de staţionare, vehiculele pot fi asimilate unor vehicule neasigurate cu locul obişnuit de staţionare în România.

În aceste situații FPVS, în calitate de Organism de Plată a Despăgubirilor, trebuie să intervină şi să garanteze plata despăgubirilor către terțele persoane prejudiciate prin accidente produse pe teritoriul României de către astfel de vehicule neasigurate RCA/Carte Verde și care practic nici nu mai sunt înmatriculate în statele de proveniență.

În anii 2013 și 2014, numărul cazurilor de felul celor de mai sus a fost în creștere.  De la 143 (din total 1.592) în 2013, până la 239 (239 din totalul 1.294, reprezentând o pondere semnificativă de 18,47%) în anul 2014. În anul 2015, situaţia a fost ceva mai bună:  au scăzut pentru a ajunge la un număr total de doar 139 (din total 1.598) ceea ce reprezintă o pondere de 8,70%.

Surse din piață susțin că, în aceste cazuri, avem de-a face cu mașini înmatriculate în Bulgaria. În condițiile în care în 2015 FPVS a plătit daune de 41,6 milioane de lei, 3,62 milioane de lei s-au dus în contul accidentelor produse de mașinile înmartriculate în Bulgaria.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...