Macron cere menţinerea alianţei Renault – Nissan în discuţiile cu premierul Japoniei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit vineri cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi a subliniat faptul că alianţa Renault-Nissan trebuie să fie menţinută, transmit Kyodo şi Reuters.
Economica.net - vin, 30 nov. 2018, 19:22
Macron cere menţinerea alianţei Renault - Nissan în discuţiile cu premierul Japoniei

Cei doi oficiali s-au întâlnit în Buenos Aires, Argentina, unde participă la summitul G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente).

Abe i-a spus lui Macron că „procesul legal trebuie să-şi urmeze cursul”, a declarat un oficialul de la Palatul Elysee. Acesta a adăugat: „Macron a reiterat dorinţa sa fermă ca alianţa să fie menţinută, împreună cu stabilitatea parteneriatului”

Alianţa auto se confruntă cu cel mai semnificativ test din istoria sa de 19 ani după arestarea fostul preşedinte al Nissan, Carlos Ghosn, în baza suspiciunilor de nereguli financiare.

Un Tribunal din Tokyo a aprobat vineri cererea procurorilor de a extinde până în 10 decembrie perioada de detenţie pentru Carlos Ghosn. Procurorii japonezi susţin că Carlos Ghosn şi Greg Kelly (un fost director de la Nissan arestat împreună cu Carlos Ghosn) au conspirat pentru a subestima, cu aproximativ jumătate, remuneraţia de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care Ghosn a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni, precum utilizarea bunurilor companiei în interes personal. Vineri, Tribunalul din Tokyo a prelungit şi perioada de detenţie pentru Greg Kelly.

Arestarea lui Ghosn la Tokyo a lăsat alianţa Renault-Nissan fără un lider şi un avocat pentru Guvernul Francez, care deţine o participaţie de 15% în Renault şi vrea să menţină actuala structură de capital a alianţei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Mitsubishi s-a alăturat alianţei Nissan-Renault în 2016, când Nissan a preluat o participaţie de 34% în producătorul auto.

Joi, Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au reafirmat „angajamentul ferm” faţă de alianţa lor, după arestarea preşedintelui Carlos Ghosn în Japonia.

Consiliile de Administraţie ale celor trei producători auto „au reiterat categoric angajamentul lor ferm faţă de alianţă”, se arată într-un comunicat al directorilor reuniţi pentru discuţii la Amsterdam, prima dată de la arestarea lui Ghosn.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...