MADR vrea să ajute agricultorii cu 7.500 euro pe exploataţie şi creşterea plăţilor pe hectar

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să combată efectele secetei printr-un ajutor de minimis de 7.500 de euro pe exploataţie agricolă, creşterea plăţilor la hectar de la 132 euro la 170-180 euro şi ieftinirea energiei pentru irigaţii, cu 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 13:19
MADR vrea să ajute agricultorii cu 7.500 euro pe exploataţie şi creşterea plăţilor pe hectar

„În discuţiile cu fermierii aceştia au spus că vor suplimentarea fondurilor pe suprafaţă în campania anului 2012-2013. Consider însă că un număr important de fermieri trebuie să beneficieze şi de acordarea unui ajutor de minimis pentru suprafeţele de culturi calamitate în această perioadă”, a spus Constantin într-o conferinţă de presă.

Beneficiarii schemei de minimis sunt fermierii persoane fizice care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 sau în primăvara anului 2012. Ajutorul se acordă atât fermierilor înregistraţi în sistemul APIA şi care primesc şi plata pe suprafaţă dar şi feremierilor care nu sunt în acest sistem şi care au suprafeţe mai mici de un hectar.

Constantin a spus că numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de minimis este de 558.000 de fermieri, iar suprafaţa care se estimează a fi acoperită este de circa 2 milioane de hectare de teren arabil din totalul de 9 milioane de hectare la nivel naţional.

Suma maximă a ajutorului financiar este de maxim 7.500 de euro pe exploataţie, iar resursele financiare estimate a fi alocate de la bugetul de stat sunt în jurul a 40 de milioane de euro.

„A doua măsură se referă la creşterea plăţilor complementare pe suprafaţă. După cum ştiţi, un număr de peste un milion de fermieri au făcut cereri în primăvara acestui an pentru a primi sprijinul pe suprafaţă, pentru o suprafaţă care se apropie de 9 milioane de hectare”, a spus ministrul.

El a afirmat că anul trecut sprijinul pe suprafaţă a fost de 132 de euro la hectar, iar fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei şi pentru a compensa pierderile înregistrate, un sprijin cât mai mare pentru campania 2012-2013.

„De la bugetul de stat acest sprijin poate fi realizat atingând chiar plafonul maxim admis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primeşte un fermier din Uniunea Europeană, adică aproximativ 170-180 de euro pe hectar”, a mai spus ministrul.

Potrivit lui Constantin, fondurile pentru sprijinul pe suprafaţă alocate României în 2007, de la UE şi bugetul de stat, au fost de 640 de milioane de euro, iar în 2012-013 fondurile care se estimează a fi plătite sunt de 1,4 miliarde de euro.

Guvernul vizează un set de zece măsuri în domeniul agriculturii, inclusiv plata apei pentru irigaţii direct la sursă şi sulimentarea fondurilor pentru infrastructura de irigaţii.

Agricultura ar urma să fie stimulată şi prin creşterea plafonului naţional pentru susţinea bovinelor şi ovinelor, stimularea menţinerii activităţilor de creştere a bovinelor de carne şi a bivoliţelor din zonele defavorizate şi suplimentarea fondurilor pentru Măsura 121, în vederea înfiinţării fermelor de rase de reproducţie.

Acestora li se adaugă subvenţionarea dobânzii la creditele destinate beneficiarilor PNDR şi combaterea evaziunii fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...