Ce s-a întâmplat în retail după Paști. Nu mai sunt promoții, românii consumă tot mai multe semipreparate, alcool și țigări

După ce au achiziționat haotic la începutul pandemiei, românii au început să își domolească impulsul de a stoca. Față de anul trecut, au cumpărat mai multe țigări și alcool, iar mâncarea gătită acasă sau la restaurant ia tot mai mult locul celei semipreparate, din hypermarket. Prețurile au rămas ca înainte de Paști, mai mari decât anul trecut, dar magazinele au renunțat în mare parte la promoții.
Economica.net - joi, 28 mai 2020, 13:04
Ce s-a întâmplat în retail după Paști. Nu mai sunt promoții, românii consumă tot mai multe semipreparate, alcool și țigări

Cu excepția săptămânii ce acoperă sărbătoarea de 1 Mai, magazinele au fost extrem de zgârcite în promoții, singurul mod de economisire la îndemâna clienților fiind opțiunea ambalajelor mai mari, arată ultima analiză a companiei de cercetare Retail Zoom, aferentă primelor trei săptămâni după Paști. Aceasta, pe fondul unei majorări de prețuri de 6,4% la alimente, înainte de Paști. 

„Ponderea promoțiilor s-a diminuat pe parcursul lunilor martie și aprilie față de anul anterior pentru toate grupele de produse, în special pentru sectorul alimentar și produsele de casă (câte un punct procentual). Pe fondul creșterii prețurilor la cel puțin 50 dintre categoriile de produse listate în magazine, contribuția promoțiilor în general, dar și de tip TPR (temporary price reductions) a pierdut din efectul general înregistrat anterior pandemiei. Ponderea promoțiilor in vânzările generale pentru perioada martie și aprilie s-a diminuat, în special pentru categoriile de produse lactate, cărnuri, produse la conservă, produse îngrijire personală, însă de la sfârșitul lunii aprilie se observă o revitalizare în aplicarea TPR ca și mecanism promoțional. Produsele pachet promo sau cu ambalaj dedicat sunt în scădere, atât în număr, cât și în impact vânzări”, arată analiza RetailZoom.

Potrivit sursei citate, promoțiile au scăzut în importanță pe formatul mare de magazine și pentru produsele nealimentare, multe mutându-se cel mai probabil online. Astfel, mare parte dintre clienți s-au reorientat către ambalajele mai mari.

Ce au cumpărat românii

Sectorul alimentar rămâne motor de creștere a vânzărilor în retailul offline, cu peste 75% contribuție la plus valoarea vânzărilor din această perioadă, în creștere cu 5 puncte procentuale față de anul anterior și chiar față de începutul anului 2020.” Acest lucru este evidențiat și de creșterea numărului produselor în cadrul categoriilor alimentare, pe când la cele din restul departamentelor se observă micșorarea rafturilor pe fondul scăderilor înregistrate în număr produse nealimentare”, se arată în raportul RetailZoom.

În ceea ce privește preferințele de consum ale românilor, creșterile nu au depășit 10% la nivelul întregului segment de retail. Doar țigările mai mențin aceeași rată constantă de creștere, de peste 15% față de anul anterior (plus 19%). De asemenea, a crescut interesul pentru mâncare semipreparată ( plus 39%) și băuturi alcoolice (plus 29%)

„În săptămânile 20 și 21 (sfârșit de luna mai) preconizăm o revenire la nivelul vânzărilor înregistrat în mpentru care românii au cheltuit de artie pentru aceeași perioadă (sf ârșit de lună)”, estimează specialiștii RetailZoom.

Mai multă bere, mai puțină carne proaspătă

Pe segmentul alimentar, în săptămâna 17-19 aprilie, vânzările au crescut cu 7% față de perioada similară a anului trecut, cu un vârf la bere (plus 43% în valoare), lapte pentru consum (plus 30%),vin (24%), alune și semințe (18%). În schimb, românii au cumpărat mai puțină apă (minus 10%), băuturi răcoritoare (minus 3%) și carne și ulei (minus 3%).

„50% din creșterea valorică a sectorului alimentar pentru această perioadă provine din vânzările de bere, ce par să recupereze în această perioadă vânzările timide înregistrate la începutul anului. La fel de multă valoare în lei ca și berea au generat categoriile de brânză și vin.

Pe țigări și tutun s-a cheltuit cu 19% mai mult.

În aceeași perioadă, au scăzut însă cu 12% vânzările în valoare la produsele de îngrijire personală față de aceeași perioadă din 2019. Excepție face dezinfectantul de mâini pentru care românii au cheltuit cu 1.681% mai mult. Vânzările la produsele pentru care s-au majorat, de asemenea, cu 2%.

Datele RetailZoom au fost preluate de la peste 3.000 de magazine partenere din comerțul modern internațional precum  Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , XPress,Cora, Carrefour hypermarket, Metro.Total FMCG acoperit se referă la 184 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei.

Te-ar mai putea interesa și
UE vrea să excludă serviciile de pilotaj maritim de pe lista sancţiunilor impuse petrolului rusesc
UE vrea să excludă serviciile de pilotaj maritim de pe lista sancţiunilor impuse petrolului rusesc
Uniunea Europeană a propus ca serviciile de pilotaj maritim să fie scutite de la sancţiunile care vizează transferul de petrol rusesc, sancţiuni care ar urma să intre în vigoare în acest an......
România ar putea ajunge la un nivel de înmagazinare al gazelor de 90%, la 1 noiembrie
România ar putea ajunge la un nivel de înmagazinare al gazelor de 90%, la 1 noiembrie
Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de peste 80%, semnificativ mai mult față de anii precedenți, iar peste o ...
OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia investesc în producţia de energie fotovoltaică
OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia investesc în producţia de energie fotovoltaică
OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere ...
„Risc fără precedent” pentru Europa în aprovizionarea cu gaze – Avertisment IEA
„Risc fără precedent” pentru Europa în aprovizionarea cu gaze – Avertisment IEA
Europa se confruntă cu un "risc fără precedent" la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni, după ...