Magazinele s-au grăbit să măsoare temperatura clienţilor, dar actul normativ care reglementează această măsură nu e încă în vigoare

Pe 18 mai intră în vigoare Hotărârea nr. 394/2020 care instituie obligaţia firmelor să asigure triajul epidemiologic pentru clienţi şi pentru angajaţi. În acest act normativ Guvernul spune că va explica, într-un Ordin comun al MS şi MAI, în ce constă şi cum se va face acest triaj epidemiologic. Acest Ordin nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial. Proiectul acestui Ordin comun al celor două ministere antemenţionate a fost anunţat pe 20 mai de Ministerul Sănătăţii. 
Cristina Şomănescu - vin, 22 mai 2020, 12:59
Magazinele s-au grăbit să măsoare temperatura clienţilor, dar actul normativ care reglementează această măsură nu e încă în vigoare

Pe 18 mai intră în vigoare un act normativ care instituie obligaţia magazinelor să asigure triajul epidemiologic al clienţilor. Actul normativ la care ne referim este Hotărârea nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Atenţie, însă! În această Hotărâre Guvernul spune că va stabili în ce constă şi cum se va face triajul epidemiologic într-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne.

  • Mai precis, potrivit Hotărârii nr. 394/2020 se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Ordinul comun al MS şi MAI, în care Guvernul ne va spune în ce constă triajul epidemiologic al clienţilor magazinelor, la care face referire Hotărârea nr. 394/2020, nu a apărut în Monitorul Oficial până pe 22 mai, ora 16:30, data publicării acestui articol. 

Proiectul acestui Ordin comun al MS şi MAI a fost anunţat oficial de MS pe 20 mai.

Ce a lămurit deja Guvernul în actele normative în vigoare pe durata stării de alertă

Verificarea temperaturii corporale, obligatorie pentru toţi angajaţii din mediul public şi privat, pe durata stării de alertă.

Pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, toţi angajaţii din sectorul public şi privat au obligaţia să accepte verificarea temperaturii corporale la intrarea în sediu, la începutul programului și ori de câte ori revin în sediu, se arată în Ordinul comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii nr. 3577/831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă.
Angajaţii cu simptome respiratorii (tuse, strănut, rinoree etc.) şi/sau febră mai mare de 37,3 C° şi/sau stare general alterată, apărute în timpul programului de lucru, vor fi imediat izolaţi de restul colegilor şi trimişi la domiciliu sau la unități sanitare, în funcţie de starea persoanei; în marea majoritate a cazurilor nu este necesară închiderea birourilor/clădirii, potrivit Ordinului comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii nr. 3577/831/2020, în vigoare din 16 mai, data publicării în Monitorul Oficial.

Elevii şi profesorii a căror temperatură depăşeşte 37,3 grade Celsius nu au voie să intre în şcoală.

Ministerul Educaţiei, unităţile/instituţiile de învăţământ, instituţiile publice şi structurile aflate în subordonarea sau coordonarea acestui minister au obligaţia să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3°Celsius, conform Ordinului comun al MEC şi MS nr. 4267/841/2020, publicat în Monitorul Oficial din 19 mai.

De asemenea, Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar vor elabora și vor aproba o procedură proprie, prin care stabilesc modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a examenelor naționale, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității/instituției de învățământ, asigurându-se că la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37,3°C) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților, se mai arată în Ordinul comun al Ministerul Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nr. 4267/841/2020.

Măsurarea temperaturii clienţilor, obligatorie în saloanele de îngrijire, pe durata stării de alertă. Oamenii a căror temperatură depăşeşte 37,3 grade Celsius vor fi invitaţi să plece.

Pe durata stării de alertă, la efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului că accesul în interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii care nu trebuie să depăşească 37,3°C, şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii, se arată în regulile de organizare și desfășurare a activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate, potrivit Ordinului comun al Ministerului  Economiei şi al MS nr. 1731/832/2020, în vigoare din 16 mai, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Măsurarea temperaturii la intrarea în muzee, galerii, biblioteci publice, lămurită pe jumătate de Guvern.

Ce ştim
E obligatorie termometrizarea noncontact a persoanelor care vizitează muzeele şi galeriile de artă pe durata stării de alertă. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în muzeu sau în galeria de artă, potrivit Ordinului comun al Ministerului Culturii şi Sănătăţii nr. 2855/830/2020, în vigoare din 16 mai.
De asemenea, angajaţii bibliotecilor au obligaţia de a termometriza noncontact vizitatorii. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în incinta clădirii, conform Ordinului comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii nr. 2855/830/2020.

Ce nu ştim
Nici în acest Ordin şi nici în alte acte normative în vigoare, emise de Guvern, nu se specifică însă temperatura maximă pe care o pot avea oamenii ca să poată intra şi vizita muzeele, galeriile de artă sau cei care vin la bibliotecile publice. Valoarea maximă a temperaturii corporale pe care o poţi avea ca să poţi intra într-o instituţie de cultură este precizată explicit doar în cazul angajaţilor acestor instituţii.

Concret, e obligatorie termometrizarea noncontact zilnică, la intrarea în serviciu a angajaţilor din muzee şi galerii; angajaţii cu temperatura peste 37,3°C vor fi trimişi acasă, potrivit Ordinului comun al Ministerului Culturii şi Sănătăţii nr. 2855/830/2020, în vigoare din 16 mai, data publicării Ordinului în Monitorul Oficial.

Şi angajaţilor bibliotecilor le va fi măsurată temperatura zilnic, la intrarea în serviciu. Angajații cu temperatura peste 37,3°C vor fi trimiși acasă, conform Ordinului comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii nr. 2855/830/2020.

Măsurarea temperaturii pacienţilor la dentist, pe durata stării de alertă

Ce ştim
La prezentarea în cabinetul stomatologic se efectuează obligatoriu termometrizarea pacientului şi se solicită dezinfecţia mâinilor, pe perioada stării de alertă, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 828/2020, în vigoare din 15 mai, data publicării în Monitorul Oficial.

Ce nu a spus încă Guvernul
Nici în acest Ordin şi nici în alte acte normative emise de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial nu este însă precizată temperatura maximă pe care o pot avea pacienţii pentru a fi acceptaţi să fie consultaţi/trataţi de medicul dentist.
Cu titlu de recomandare, Colegiul Medicilor Dentişti (CMDR) îi îndeamnă pe medici să măsoare temperatura pacientului/însoțitorului său, în zona frunţii, înainte de intrarea în cabinetul stomatologic (deşi nu este o măsură infailibilă, aceasta este eficientă, spune CMDR). Dacă temperatura este sub 37,5 grade Celsius, pacientul și, după caz, însoţitorul pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască, li se înmânează una. Dacă temperatura depăşeşte 37,5 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia și, dacă valoarea se menține, se va temporiza tratamentul, potrivit Deciziei Colegiului Medicilor Dentişti nr. 14/2CN/2020 pentru aprobarea Recomandărilor privind reluarea activității în cabinetele stomatologice.

Actualizare

Ordinul comun al MAI şi MS care reglementează, printre altele, măsurarea temperaturii la intrarea în magazine a fost publicat în Monitorul Oficial vineri seara (22 mai).

Vineri seara s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi MAI nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Ordinul antemenţionat a intrat în vigoare la 22 mai, data publicării în Monitorul Oficial.

În ce constă triajul altor persoane decât personalul angajat, la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, potrivit Ordinului MS şi MAI nr. 874/81/2020:

Intrarea într-o incintă este permisă doar pentru persoanele care, în mod rezonabil, au motive justificate de a se afla în acea incintă.
În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de precauție.
Dacă este necesară intrarea în incintă, sunt obligatorii triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal și constă în:

  • măsurarea temperaturii prin termometru noncontact. Temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3° Celsius;
  • observarea semnelor și simptomelor respiratorii, precum tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată;

În cazul în care temperatura măsurată depășește 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus, se arată în Ordinul comun al MS şi MAI.

Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3°C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă.

Dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3°C, iar persoana nu prezintă alte simptome respiratorii, i se permite accesul doar însoțită de către o persoană din sediu și după înregistrarea biroului/camerei/departamentului unde va merge, conform Ordinului comun al MS şi MAI nr. 874/81/2020. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...