Mai multe avioane pe cer: companiile aeriene redeschid rutele pentru sezonul estival

Toți jucătorii din industria aviatică așteaptă cea de-a doua jumătate a anului pentru semne de revenire în acest sector. Oamenii se vaccinează și urmează perioada de concedii. Companiile aeriene revin treptat la rutele pe care zburau înainte de pandemie.
Andrada Ghira - sâm, 29 mai 2021, 11:08
Mai multe avioane pe cer: companiile aeriene redeschid rutele pentru sezonul estival

Wizz Air a anunțat recent că redeschide treptat de luna aceasta zborurile către nouă țări, cu un total de 27 de rute. Pe lista ţărilor care beneficiază de redeschiderea zborurilor se află: Germania, Italia, Spania, Elveţia, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Franţa şi Malta.

Și Blue Air a anunțat încă de la sfârșitul lui martie că lansează și reintroduce 40 de rute în orarul de vară din acest an, iar pe harta TAROM revin destinații precum Barcelona, Salonic sau Nisa.

Cu toate acestea, piața își va reveni la nivelul de inainte de pandemie înainte de 2024, spun specialiștii. Recent, directorul  Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), care reprezină aproape 300 de companii aeriene ce generează 82% din traficul de la nivel global, spunea că de vină pentru prelungirea crizei în sectorul călătoriilor sunt guvernele, care au fost prudente și au instituit restricții de călătorie.

Dar, odată cu vaccinarea și apropierea sezonului estival, cresc și șansele de a recupare din pierderile cauzate de pandemie. „Există unele dovezi solide care ne permit să fim optimişti că, în a doua jumătate a acestui an, vom vedea un context mai bun care va permite mai multor oameni să călătorească”, spune Willie Walsh, șeful IATA.

Câte avioane sunt pe cer

Din februarie și până astăzi, s-a observat un trend pozitiv și din ce în ce mai multe avioane sunt puse în aer. Flota globală numără în acest moment 27.609 avioane, din care 20.027 sunt active, iar 7.582 sunt la sol, potrivit datelor CH Aviation, companie care colectează și publică informații despre activitatea companiilor aeriene.

Asia și America de Nord au cele mai multe avioane active pentru a cincea lună consecutiv. În Asia sunt active 7.361 de avioane, în ușoară scădere cu 2,6% față de aprilie 2021. În America de Nord zboară 6.360 de avioane, urmată de Europa, cu 4.416, în timp ce în Africa sunt active 778 de aeronave. În America de Sud zboară 736 de avioane, iar în Oceania 646.

Singurul continent unde s-a înregistrat o creștere a numărului de avioane active este Europa, cu un plus de 8% în mai față de aprilie.

Cum folosesc companiile avioanele

OAG, furnizor global de date de călătorie, a studiat timp de o săptămînă zborurile programate ale marilor companii low-cost din Europa: Ryanair, easyJet, Wizz Air și Vueling.

Ce s-a observat a fost că operatorii au abordări diferite atunci când vine vorba de utilizarea avioanelor. În timp ce o companie folosește mare parte din flotă, dar doar câteva ore pe zi, alte companii au preferat să folosească mai puține avioane, dar care să zboare mai mult în fiecare zi.

Ryanair folosește cele 330 de avioane pentru cel puțin un zbor în săptămâna analizată de OAG, în timp ce Wizz Air folosește cel mai mult avioanele în aer.

Fotografie de  Miguel Ángel Sanz pe Unsplash

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021, comparativ cu luna precedentă, la 232,62 milioane ...
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în România, cu 0,6 puncte procentuale, în septembrie faţă de luna iulie, până ...
Coronavirus: China anunţă că aproape 76% din populaţia sa a fost vaccinată cu schemă completă
Coronavirus: China anunţă că aproape 76% din populaţia sa a fost vaccinată cu schemă completă
China a vaccinat cu schemă completă împotriva maladiei COVID-19 aproximativ 75,6% din populaţia sa până în data de ...