1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Mai multe şcoli şi spitale au conturile blocate de ELCEN. Firea cere sprijinul premierului în rezolvarea situaţiei

Primarul general, Gabriela Firea, cere sprijin premierului Dacian Cioloş pentru a rezolva situaţia referitoare la sistemul de termoficare al Capitalei, în contextul blocării conturilor de către ELCEN în cazul unor spitale, şcoli, unităţi militare şi asociaţii de proprietari din Bucureşti, scrie Agerpres.

12 iul, 2016 | Agerpres

'Primarul general, Gabriela Firea, cere sprijin premierului Dacian Cioloş pentru a rezolva situaţia cu care se confruntă sistemul de termoficare al Capitalei, după ce mai multe instituţii - şcoli, grădiniţe, spitale şi asociaţii de proprietari -, care au o relaţie directă contractuală cu RADET, sunt obligate să livreze sumele datorate regiei autonome în contul executorului judecătoresc, ulterior banii ajungând la ELCEN. Este vorba despre spitalul Elias, Institutul de Boli Infecţioase Victor Babeş, Universitatea Bucureşti, şcoli, unităţi militare racordate la reţeaua de termoficare, care au conturile blocate. Această decizie a venit în urma unui raport al primului-ministru, care a decis acest lucru', a precizat PMB, într-un comunicat.

Gabriela Firea a apreciat că este vorba despre o 'decizie mult prea drastică', având în vedere că peste 1,4 milioane de bucureşteni, precum şi instituţii de interes public sunt direct afectate.

'Ani de zile nimeni nu s-a implicat pentru rezolvarea problemei în mod real, iar acum au luat o decizie foarte drastică. Normal era să ne întâlnim. ROMGAZ, ELCEN, RADET să intre într-un dialog constructiv, aşa cum am făcut eu săptămâna trecută şi cu reprezentanţii primăriei pe acest nou mandat, să dialogăm cu toate entităţile. M-am întâlnit cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ELCEN, cu reprezentanţii RADET, am deblocat o primă sumă de 10 milioane de euro', a declarat edilul-şef.

Firea a mai precizat că fostul primar general interimar Răzvan Sava nu a plătit subvenţiile către RADET din luna martie.

'Îmi pun şi eu întrebarea de ce? Iar Guvernul tehnocrat, prin Corpul de control, decide astfel de măsuri drastice pe care să le resimtă cetăţenii. De ce nu s-a aşteptat un dialog, o discuţie cu toţi cei implicaţi?', a întrebat Firea.

Primarul Capitalei a făcut un apel la premierul Cioloş, solicitând iniţierea unui dialog între instituţiile statului, astfel încât serviciile publice furnizate bucureştenilor să nu fie afectate.

PMB a mai precizat că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, datora ROMGAZ la finele anului trecut peste 389 milioane de lei, pentru gazele livrate şi neplătite.

În ceea ce priveşte datoriile RADET către ELCEN, Gabriela Firea a adăugat că subvenţia datorată RADET încă din lună martie de către Municipalitate a fost plătită.

'Este foarte bizar ce se întâmplă, vineri, personal, am semnat toate documentele necesare astfel încât cele 10 milioane de euro să ajungă în conturile ELCEN şi de acolo 3,5 milioane de euro să meargă la RADET pentru reparaţiile necesare pregătirii anotimpului rece şi 6,5 milioane euro să rămână la ELCEN, în contul datoriei RADET', a precizat Firea.

Primarul general a anunţat, de asemenea, că RADET va convoca de urgenţă Consiliul de Administraţie şi va face toate demersurile juridice pentru a debloca situaţia creată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO