Sănătatea în 2013: policlinicile, medicii de familie, îngrijirile la domiciliu primesc mai mulţi bani

Ministerul Sănătăţii a alocat mai mulţi bani în 2013 medicilor de familie, policlinicilor şi îngrijirilor la domiciliu, a explicat ministrul de resort, Eugen Nicolăescu.
Cristina Şomănescu - joi, 21 mart. 2013, 11:24
Sănătatea în 2013: policlinicile, medicii de familie, îngrijirile la domiciliu primesc mai mulţi bani

Mai mulţi bani pentru policlinici şi medicii de familie în 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat astăzi că prin Contractul Cadru care intră în vigoare la 1 aprilie va acorda importanţă mai mare sectorului prespitalicesc.
Ministrul a precizat că a crescut cu peste 50% fondurile alocate policlinicilor şi cu 40,5% fondurile alocate centrelor multifuncţionale.
Mai mult, Ministerul de resort a crescut cu peste 10% fondurile alocate medicinei de familie, a mai spus Ministrul Nicolăescu astăzi.

În ceea ce priveşte medicii de familie, ministrul Nicolăescu a lămurit faptul că ei vor fi remuneraţi în continuare în regim de 50% per capita şi 50% per serviciu, conform Contractului Cadru care intră în vigoare în câteva zile.

Cum descurajează ministrul Sănătăţii internările nefundamentate şi pe perioade mari de timp

Soluţia asumată de Minister pentru internările nejustificate: coplata.

E oficial: de la 1 aprilie va intra în vigoare coplata exclusiv pentru spitalizarea continuă.

Coplata va fi achitată de pacienţi la externare pentru un episod de spitalizare continuă, indiferent de durata spitalizării (adică de numărul de zile în care a fost internat).

Coplata va fi stabilită de fiecare spital în parte şi se va încadra în intervalul 5-10 lei, a mai spus Nicolăescu.

E important de precizat că nu se va aplica sistemul coplăţii pentru internările bolnavilor cronic, pentru internările de urgenţă şi nici pentru internările în regim de spitalizare de zi.

De asemenea, nu vor plăti coplată copiii, pensionarii cu pensii sub 740 de lei pe lună, gravidele, lahuzele, persoanele cu handicap.

Soluţia asumată de Ministrul Sănătăţii pentru internările care se întind pe perioade mari de timp: bani mai mulţi pentru îngrijirile la domiciliu.

Ministrul Nicolăescu a explicat că prin Contractul Cadru care intră în vigoare la 1 aprilie au crescut cu 64% fondurile alocate îngrijirilor la domiciliu, tocmai ca să reducă timpul petrecut de pacient în spitale.

Decât o lege nouă, e mai eficient să modificăm legea în vigoare

În ceea ce priveşte strategia ministrului de resort pentru următorii ani, Eugen Nicolăescu a explicat că a agreat cu FMI să opereze modificările legislative necesare şi rapide la Legea 95 din 2006 (Legea Sănătăţii), decât să facă o nouă lege.

Planul de acţiune al ministrului vizează ca în 2013 să facă modificările legislative necesare la Legea Sănătăţii, iar în perioada 2014-2016 să implementeze efectiv legea şi, în premieră, să facă un buget multianual pentru Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...