Poliţişti formaţi direct în programe de master profesional ale Academiei de Poliţie – schimbare de paradigmă prin care MAI vrea să acopere deficitul de ofiţeri

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea să introducă o rută alternativă de formare iniţială în profesia de ofiţer de poliţie: direct prin programe de master profesional ale Academiei de Poliţie. Programele de studii se vor adresa oamenilor care au diplomă de licenţă și competențe relevante în domeniul studiilor absolvite, iar prima serie ar urma să fie organizată chiar în anul universitar 2021 – 2022. Absolvenţii ar urma să fie încadraţi ca debutanţi, pe o perioadă de stagiu de 12 luni, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net. Radiografia reală a sistemului de formare inițială a ofiţerilor de poliţie ne arată că este necesară o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte abordarea instituțională a acestui sistem, explică MAI.
Cristina Şomănescu - mie, 30 iun. 2021, 10:12
Poliţişti formaţi direct în programe de master profesional ale Academiei de Poliţie – schimbare de paradigmă prin care MAI vrea să acopere deficitul de ofiţeri

Actualizare 1 iulie 

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede introducerea unei surse noi de formare iniţială în profesia de ofiţer de poliţie. Actul normativ a intrat în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. Măsurile anunţate de Economica.net sunt prevăzute în OUG 76 din 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, publicată în Monitorul Oficial din 30 iunie.

Ştirea iniţială din 30 iunie

MAI a lansat recent în transparenţă decizională un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

În proiect, oficialii ministerului spun că se confruntă cu deficit semnificativ de ofiţeri de poliţie, pe care vor să îl acopere prin crearea unei noi rute alternative de formare profesională iniţială a acestora direct în cadrul programelor de master profesional ale Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Această rută alternativă de formare în profesia de ofiţer de poliţie se va adresa oamenilor care au diplomă de licenţă și au dobândit competențe relevante în domeniul studiilor de licență universitare absolvite, prin exercitarea efectivă a calificării, spune MAI în nota de fundamentare a proiectului de OUG. Prima serie ar urma să fie organizată chiar în anul universitar 2021 – 2022, explică MAI în proiectul consultat de Economica.net. La finalizarea acestor studii de master profesional, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat, reiese din proiect.

Sintetic, ce se schimbă:

Alineatul (1) al articolului 9 din Legea nr.360/2002 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licenţă sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.

După alineatul (1) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alineatul (1¹), cu următorul cuprins:

Alineatul (1¹) Programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliţie organizate în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” sunt destinate candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor MAI.

  • Spre comparaţie, în prezent alineatul (1) al articolului 9 din Legea nr.360/2002 spune că: (1) Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

După alineatul (1) al articolului 21 se introduce un nou alineat, alineatul (1¹), cu următorul cuprins:

  • Prevederile alineatului (1) se aplică în mod corespunzător și absolvenților programelor de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție, organizate în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Articolul 21, alineatul (1) din Legea nr. 360/2002 spune că:

  • Absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne i se acordă gradul profesional de subinspector de poliţie şi este încadrat ca debutant pe o perioadă de stagiu de 12 luni.

 

MAI explică de ce se impune schimbarea de viziune în privinţa formării ofiţerilor de poliţie:

“Ministerul Afacerilor Interne se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, aspect care constituie o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice. În urma analizării într-un mod obiectiv a nevoilor Ministerului Afacerilor Interne, din perspectiva asigurării unui nou sistem de formare inițială a ofiţerilor de poliţie, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de proveniență a poliţiştilor. Totodată, radiografia reală a sistemului de formare inițială a ofiţerilor de poliţie ne arată că este necesară o schimbare de paradigmă în ceea ce privește abordarea instituțională a acestui sistem, fiind foarte importantă gestionarea mai eficientă a resurselor umane, precum şi dezvoltarea și extinderea sistemului din care provin poliţiştii prin valorizarea, cu celeritate, a programelor de master profesional organizate în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne. În aceste condiţii, s-a conturat necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională iniţială de nivel studii universitare de master profesional în cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, destinată candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne, sursă de natură să contribuie la acoperirea, într-o măsură semnificativă, a cerinței privind încadrarea cu personal calificat a posturilor deficitare prevăzute a fi ocupate cu personal cu statut de ofițer de poliție. În acest context, intervenția de urgență este necesară pentru înlăturarea consecințelor negative în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituției și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni”, explică MAI.

Acest demers reprezintă și un obiectiv al MAI, asumat în programul de guvernare prevăzut în Anexa nr. 2 la Hotărârea Parlamentului României nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, astfel: „VII. Reconsiderarea rolului instituţiilor de formare profesională ale MAI şi a mecanismelor de recrutare şi formare. În principal, rolul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti va fi reconsiderat (…). Totodată, va fi implementat un nou sistem de formare iniţială a ofiţerilor (poliţie, poliţie de frontieră şi jandarmi) prin programe de master profesional, destinate absolvenţilor de studii universitare de licenţă. La finalizarea acestor studii, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat potrivit nevoilor beneficiarului.”, conchide MAI, potrivit proiectului de act normativ studiat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...