Maior: România poartă „discuţii serioase” pentru un acord cu compania de armament Bell Helicopters

Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a declarat într-un interviu acordat luni publicaţiei americane Politico că se poartă ''discuţii serioase'' cu compania de armament Bell Helicopters pentru producţie în România şi pentru achiziţionarea de elicoptere de atac.
Economica.net - mie, 01 aug. 2018, 05:34
Maior: România poartă

România are capacităţi şi o fabrică ce poate produce elicoptere, ”ceea ce va fi important pentru industria de apărare românească”. ”Va fi un acord reciproc avantajos. De aceea discuţiile sunt în curs de desfăşurare. Sunt foarte optimist în această privinţă”, a spus diplomatul român.

Întrebat despre achiziţiile militare în desfăşurare, Maior a menţionat sistemele de rachete Patriot, sistemele de rachete HIMARS (High Mobility Rocket Artillery System), dotarea cu aparate F16 şi cu transportoare blindate.

Achiziţia sistemelor de rachete Patriot ”merge foarte bine şi foarte repede”, a spus Maior. Anul trecut a fost semnat acordul pentru achiziţionarea a şapte baterii din sistemul PAC-3 (n. red. – cea mai recentă configuraţie a sistemului de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune ‘Patriot’, care include elemente hardware şi software concepute până la nivelul anului 2017).

Primul sistem Patriot a fost deja plătit la sfârşitul anului trecut, aproape 1 miliard de dolari. ”Estimăm că în 2019 (programul) va fi finalizat. Este o achiziţie importantă pentru forţele noastre armate, deoarece generează într-adevăr ceea ce numim descurajare într-o zonă foarte complicată. Zona Mării Negre, militarizarea Crimeei, într-adevăr ar trebui contracarată cu astfel de planuri”, a argumentat Maior.

O altă achiziţie importantă, a spus el, o reprezintă sistemul HIMARS, de asemenea evaluat la peste 1 miliard de dolari şi pentru care care s-a făcut prima plată.

Potrivit ambasadorului român, a mai fost semnat un contract pentru 227 de transportoare blindate de la General Dynamics şi va fi continuat programul F-16. Au fost cumpărate deja 12 avioane şi vor fi achiziţionate până la 48, a spus Maior.

Ambasadorul a subliniat că România, în afară de a creşte la 2% din PIB bugetul pentru apărare timp de zece ani începând din 2017, alocă 40% din această sumă pentru achiziţii şi modernizare, care în acest moment este cea mai mare cifră la nivelul ţărilor NATO.

”Astfel, cu o ţară ca România, care are cea mai rapidă creştere economică din UE, aproape 6% pe an, aceasta înseamnă, de asemenea, mai mulţi bani pentru apărare de-a lungul anilor”, a punctat Maior

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cei mai mulţi elevi repartizaţi unui singur profesor
România, printre ţările UE cu cei mai mulţi elevi repartizaţi unui singur profesor
Numărul mediu de elevi repartizaţi unui singur învăţător sau profesor din ciclul primar, secundar sau gimnazial era în Uniunea Europeană de 12,3 elevi în 2020, cel mai mare raport fiind în......
Un fruntaș PNL, fost secretar de stat, și-a dat demisia din partid după ce a fost acuzat că fură curent
Un fruntaș PNL, fost secretar de stat, și-a dat demisia din partid după ce a fost acuzat că fură curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc şi-a anunţat, marţi seara, demisia din PNL, în contextul acuzațiilor că și-at ...
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. 2 din 10 spun că au intrat în burnout – platformă de recrutare
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. 2 din 10 spun că au intrat în burnout – platformă ...
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă, în acest moment, să-şi schimbe jobul, principalele motive de nemulţumire ...
MedLife a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, specializat în terapia durerii
MedLife a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, specializat în terapia durerii
MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a preluat 51% din acţiunile grupului Provita, fondat ...