Maior (SRI): Vom intra probabil în 2015 fără legea privind reţinerea datelor

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat, joi seară, la TVR 1, că vom intra probabil în anul 2015 fără ca o nouă lege privind reţinerea datelor să fie adoptată, acesta subliniind existenţa unui fundal 'destul de intens' de campanie electorală.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 19:43
Maior (SRI): Vom intra probabil în 2015 fără legea privind reţinerea datelor

‘Aşteptăm o nouă lege. Aşa cum a spus şi Curtea, în 45 de zile ar trebui să fie elaborată, dar mă întreb retoric dacă pe un fundal oricum destul de intens deja de campanie electorală, Parlamentul va aborda probleme de securitate naţională. Deci, hai să fim serioşi, nu o va face. Vom intra probabil în 2015 fără această lege. Poate Guvernul s-ar gândi la nivelul unei ordonanţe de urgenţă, dar mă îndoiesc şi de acest lucru, să regleze, cel puţin pe aceste domenii, ale securităţii naţionale, această chestiune, fapt care ne obligă la folosirea altor mijloace mult mai costisitoare şi cu o eficienţă mai scăzută pentru a ne îndeplini misiunea importantă pentru securitatea naţională’, a spus Maior într-o emisiune televizată.

Şeful SRI a arătat că, prin decizia CCR referitoare la legea privind reţinerea datelor, s-a creat ‘o vulnerabilitate majoră’ dată de ‘un vacuum juridic total’ în ceea ce priveşte securitatea naţională, România fiind acum ‘printre cele mai vulnerabile state din Uniunea Europeană’ din punctul de vedere al mijloacelor legale.

Totodată, Maior a arătat că nu există opoziţie între conceptul de drept al omului şi cel de securitate individuală şi naţională.

‘Nu este nicio opoziţie între conceptul de drepturile omului şi securitatea individuală sau naţională. Dimpotrivă, eu cred că cel mai important drept al omului este dreptul la viaţă. Mă mir că oameni care au activat în domeniul aplicării legii, ca domnul Morar (Daniel Morar, fost şef al DNA – n.r.), de exemplu, care este în Curtea Constituţională, (…) nu poate privi lucrurile şi din această perspectivă’, a afirmat şeful SRI.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...