Majoritatea românilor ar aloca un buget de până la 60.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe în Bucureşti

Două treimi dintre potenţialii cumpărători ar aloca un buget de până la 60.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe în Capitală, conform unui studiu al portalului imobiliar Imopedia.ro, dat publicităţii vineri, la Târgul Naţional Imobiliar (TNI).
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 16:56
Majoritatea românilor ar aloca un buget de până la 60.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe în Bucureşti

Numărul clienţilor interesaţi de achiziţia unei locuinţe noi, în Bucureşti, a crescut de peste zece ori, în ultimii şase ani. Dacă în perioada anterioară crizei, doar 3% dintre clienţi căutau o locuinţă construită recent, acum procentajul a urcat la 35%, potrivit statisticilor portalului imobiliar Imopedia.ro.

‘Condiţiile economice dificile ale ultimilor ani i-au făcut pe cumpărători să privească altfel achiziţia unei locuinţe: aceştia analizează costurile pe termen lung, dincolo de momentul semnării contractului. În prezent, costurile de întreţinere sunt atent luate în calcul, iar clienţii care sondează piaţa pentru a-şi găsi un cămin au ca prim criteriu de căutare suprafaţa şi numărul de camere (38% dintre utilizatori). Preţul proprietăţii se află abia pe locul doi în clasamentul preferinţelor (32%), urmat de zonă (19%)’, a spus directorul general al Imopedia.ro, Răzvan Muntean.

Majoritatea clienţilor imobiliari interesaţi de o locuinţă în Bucureşti caută apartamente cu trei camere (40%) şi două camere (39), în timp ce garsonierele sunt opţiunea a 9% dintre potenţialii cumpărători. Apartamentele mai mari, cu cel puţin patru camere, sunt alegerea a 12% dintre cumpărători.

Totodată, aproape două treimi dintre potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească până la 60.000 de euro pentru o locuinţă în Capitală (62%). 30% dintre vizitatorii portalului imobiliar Imopedia.ro ar aloca un buget între 60.000 şi 100.000 de euro, în timp ce doar 8% dintre utilizatori ar fi dispuşi să plătească mai mult de 100.000 euro pentru o proprietate.

‘Dacă oferta nu se întâlneşte cu cererea, nu se ajunge la o tranzacţie – este cea mai clară regulă a pieţei. Proprietarii au înţeles că am depăşit perioada în care puteau cere orice preţ, iar acum sunt dispuşi să ajusteze şi să negocieze preţul iniţial. Astfel, potrivit datelor noastre, media scăderilor de preţ pe parcursul ofertării este de 15%. De asemenea, perioada medie de staţionare în piaţă a unei oferte este de şase – şapte luni’, a adăugat Muntean.

Potrivit datelor portalului imobiliar, în primele cinci luni ale anului 2014, cele mai căutate zone rezidenţiale din Bucureşti au fost Centru, Titan, Militari, Drumul Taberei, Berceni.

Târgul Naţional Imobiliar (TNI) se desfăşoară în Bucureşti, în perioada 9 – 11 mai 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...