Marea Britanie: Acord între BoE şi BCE privind casele de compensare

Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au ajuns la un acord care întăreşte sprijinul acordat caselor de compensare britanice, încheind astfel o îndelungată bătălie juridică, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 29 mart. 2015, 14:56
Marea Britanie: Acord între BoE şi BCE privind casele de compensare

Casele de compensare îndeplinesc funcţia de contraparte centrală şi au drept rol principal garantarea obligaţiilor ambelor părţi asumate cu ocazia tranzacţiilor cu derivate. În acest fel, casele de compensare asigură securitatea operaţiunilor între vânzători şi cumpărători.

Acordul vine după ce în 4 martie Tribunalul Uniunii Europene, sesizat de Marea Britanie, a decis că Banca Centrală Europeană a greşit atunci când a insistat ca anumite case de compensare să fie amplasate în zona euro, apreciind că BCE nu avea competenţa necesară pentru a cere acest lucru. Oficialii britanici au apelat la Tribunalul Uniunii Europene deoarece erau îngrijoraţi în privinţa rolului Londrei de centru financiar important.

BCE a insistat ca aceste case de compensare să fie înregistrate juridic, controlate şi operate în cele 19 state membre din zona euro. Marea Britanie, în cadrul căreia City-ul londonez este principala piaţă financiară din Europa, nu face parte din zona euro şi în consecinţă a depus un recurs în anulare în faţa Tribunalului Uniunii Europene la decizia BCE.

‘BCE nu are compentenţa necesară pentru a impune o astfel de cerinţă cu privire la contrapărţile centrale implicate în compensarea obligaţiunilor’, a anunţat Tribunalului Uniunii Europene într-un comunicat.

Într-o declaraţie comună publicată duminică de Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană se arată că cele două instituţii au prelungit acordul prin care BCE poate furniza euro Băncii Angliei. De asemenea BoE va furniza BCE informaţii privind casele de compensare cu sediul în Marea Britanie. Guvernul britanic şi BCE au acceptat să încheie toate acţiunile din instanţă legate de casele de compensare.

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat duminică că acest acord susţine principiul nediscriminării statelor din afara zonei euro, inclusiv Marea Britanie. ‘Acesta acord este vital pentru relaţia noastră cu zona euro şi este încă un pas spre reformarea UE’, a afirmat Osborne.

BCE a cerut localizarea în zona euro a caselor de compensare, care intemediază zilnic obligaţiuni în valoare de peste cinci miliarde de euro, apreciind că acestea sunt componente esenţiale ale sistemului financiar şi în consecinţă orice probleme care ar putea afecta aceste case de compensare ar putea aduce atingere întregului sistem financiar. Potrivit BCE, eventualele disfuncţionalităţi ale infrastructurilor situate în afara zonei euro ar putea avea efecte negative asupra sistemelor de plăţi din zona euro, având în vedere că Eurosistemul (BCE şi băncile centrale din zona euro) nu au nicio influenţă asupra infrastructurilor din afara zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...