Marea Britanie: Ce efecte va avea retrogradarea calificativului economic?

În Marea Britanie se aşteaptă deprecierea monedei naţionale, lira sterlină, ca urmare a retrogradării calificativului economic AAA de către agenţia de evaluare Moody's. Retrogradarea, prima din 1978 încoace pentru Marea Britanie, e cauzată de degradarea situaţiei finanţelor publice, în special a datoriei publice, pe fondul prelungitei stagnări economice.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 21:04
Marea Britanie: Ce efecte va avea retrogradarea calificativului economic?

Ministrul de Finanţe sau cancelar cum este numit aici, George Osborne, a declarat că nu are un plan B, cu alte cuvinte nu va renunța la politica de austeritate, în pofida acestui vot de blam dat de agenția Moody’s.

Osborne este văzut de criticii săi ca principalul responsabil pentru situația economică actuală a Marii Britanii, cu creștere zero în 2012 și cu un deficit bugetar care se încăpățânează să nu scadă treptat, așa cum a plănuit ministrul de Finanțe în 2010, atunci când Guvernul de coaliție conservator-liberal democrat preluase puterea de la Partidul Laburist. Acum, se așteaptă ca retrogradarea calificativului să submineze încrederea în economia britanică și să ducă pe termen scurt la deprecierea lirei sterline în raport cu euro.

Unii analiști vorbesc chiar de ajungerea la paritate între liră și euro, de la cursul actual de 1,15, deja foarte scăzut în comparație cu 1,28, curs atins doar în luna iulie 2012.

O astfel de depreciere ar da o serioasă lovitură planurilor de redresare economică ale cancelarului și mai ales ar afecta întreaga populație, prin scumpirile la carburanți, alimente și călătorii în străinătate.

Deocamdată, numai Moody’s a retrogradat calificativul AAA, cel mai înalt, atribuit Marii Britanii, dar se așteaptă ca și Fitch și Standard&Poor’s, celelalte două mari agenții de rating, să urmeze și aceasta ar constitui o lovitură gravă la adresa încrederii în economia britanică.

Cerc economic vicios

Partidul Laburist din Opoziţie a calificat retrogradarea  drept o „umilinţă” pentru Guvern, ceea ce ar dovedi justețea criticilor sale la adresa politicii de austeritate.

Criticile venite de la stânga lui Osborne îl acuză pe acesta că a intrat într-un cerc vicios: încercând să reducă deficitul bugetar, el a oprit creșterea economică, iar fără creștere economică nu se pot genera încasările bugetare care să reducă deficitul, preluat, ce-i drept de la Guvernul laburist în 2010.

Și în rândurile Partidului Conservator condus de premierul David Cameron se aud critici la adresa lui Osborne, reproșul principal fiind că acesta nu stimulează creșterea economică prin reduceri de impozite.

Marja de manevră a cancelarului este foarte redusă: o stimulare a economiei prin sporirea deficitelor riscă să agraveze situația. La ora actuală, datoria publică a Marii Britanii se apropie de 70% din Produsul Intern Brut și se așteaptă ca ea să crească până aproape de 100% în trei ani.

Pe termen lung, retrogradarea calificativului economic poate face ca rata dobânzilor pentru împrumuturile publice să crească, iar în ultimă instanță acest lucru duce la o majorare generală a ratei dobânzilor, cu efecte negative pentru economie în ansamblu.

Optimiștii susțin că retrogradarea nu este un dezastru. Şi alte ţări, precum Statele Unite sau Franţa au suferit acelaşi proces înaintea Marii Britanii, fără consecințe dramatice. În fapt, dintre marile economii ale lumii, doar Germania şi Canada mai au calificativul maxim AAA.

Problema principală este însă una politică: este din ce în ce mai evident că restabilirea stării de sănătate a finanțelor publice prin politica de austeritate nu dă roadele scontate în urmă cu trei ani. Şi întrebarea care se pune este: câtă răbdare va mai avea publicul britanic cu acest cancelar şi mai ales, câtă răbdare va mai avea propriul său prim-ministru, David Cameron.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...