Marea Britanie: Ce efecte va avea retrogradarea calificativului economic?

În Marea Britanie se aşteaptă deprecierea monedei naţionale, lira sterlină, ca urmare a retrogradării calificativului economic AAA de către agenţia de evaluare Moody's. Retrogradarea, prima din 1978 încoace pentru Marea Britanie, e cauzată de degradarea situaţiei finanţelor publice, în special a datoriei publice, pe fondul prelungitei stagnări economice.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 21:04
Marea Britanie: Ce efecte va avea retrogradarea calificativului economic?

Ministrul de Finanţe sau cancelar cum este numit aici, George Osborne, a declarat că nu are un plan B, cu alte cuvinte nu va renunța la politica de austeritate, în pofida acestui vot de blam dat de agenția Moody’s.

Osborne este văzut de criticii săi ca principalul responsabil pentru situația economică actuală a Marii Britanii, cu creștere zero în 2012 și cu un deficit bugetar care se încăpățânează să nu scadă treptat, așa cum a plănuit ministrul de Finanțe în 2010, atunci când Guvernul de coaliție conservator-liberal democrat preluase puterea de la Partidul Laburist. Acum, se așteaptă ca retrogradarea calificativului să submineze încrederea în economia britanică și să ducă pe termen scurt la deprecierea lirei sterline în raport cu euro.

Unii analiști vorbesc chiar de ajungerea la paritate între liră și euro, de la cursul actual de 1,15, deja foarte scăzut în comparație cu 1,28, curs atins doar în luna iulie 2012.

O astfel de depreciere ar da o serioasă lovitură planurilor de redresare economică ale cancelarului și mai ales ar afecta întreaga populație, prin scumpirile la carburanți, alimente și călătorii în străinătate.

Deocamdată, numai Moody’s a retrogradat calificativul AAA, cel mai înalt, atribuit Marii Britanii, dar se așteaptă ca și Fitch și Standard&Poor’s, celelalte două mari agenții de rating, să urmeze și aceasta ar constitui o lovitură gravă la adresa încrederii în economia britanică.

Cerc economic vicios

Partidul Laburist din Opoziţie a calificat retrogradarea  drept o „umilinţă” pentru Guvern, ceea ce ar dovedi justețea criticilor sale la adresa politicii de austeritate.

Criticile venite de la stânga lui Osborne îl acuză pe acesta că a intrat într-un cerc vicios: încercând să reducă deficitul bugetar, el a oprit creșterea economică, iar fără creștere economică nu se pot genera încasările bugetare care să reducă deficitul, preluat, ce-i drept de la Guvernul laburist în 2010.

Și în rândurile Partidului Conservator condus de premierul David Cameron se aud critici la adresa lui Osborne, reproșul principal fiind că acesta nu stimulează creșterea economică prin reduceri de impozite.

Marja de manevră a cancelarului este foarte redusă: o stimulare a economiei prin sporirea deficitelor riscă să agraveze situația. La ora actuală, datoria publică a Marii Britanii se apropie de 70% din Produsul Intern Brut și se așteaptă ca ea să crească până aproape de 100% în trei ani.

Pe termen lung, retrogradarea calificativului economic poate face ca rata dobânzilor pentru împrumuturile publice să crească, iar în ultimă instanță acest lucru duce la o majorare generală a ratei dobânzilor, cu efecte negative pentru economie în ansamblu.

Optimiștii susțin că retrogradarea nu este un dezastru. Şi alte ţări, precum Statele Unite sau Franţa au suferit acelaşi proces înaintea Marii Britanii, fără consecințe dramatice. În fapt, dintre marile economii ale lumii, doar Germania şi Canada mai au calificativul maxim AAA.

Problema principală este însă una politică: este din ce în ce mai evident că restabilirea stării de sănătate a finanțelor publice prin politica de austeritate nu dă roadele scontate în urmă cu trei ani. Şi întrebarea care se pune este: câtă răbdare va mai avea publicul britanic cu acest cancelar şi mai ales, câtă răbdare va mai avea propriul său prim-ministru, David Cameron.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...