1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Marea Britanie: Parlamentul se pregăteşte să dea undă verde loviturilor aeriene britanice în Siria

Parlamentul de la Londra se pregăteşte să dea undă verde miercuri participării Marii Britanii la loviturile aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, ca răspuns la solicitările aliatului său, Franţa, după atacurile teroriste de la Paris, relatează AFP.

02 dec, 2015 | Agerpres

Premierul conservator David Cameron s-a decis să organizeze acest vot imediat ce va fi sigur că dispune de o majoritate suficientă în favoarea unei astfel de intervenţii militare.

Unda de şoc a atentatelor de la Paris a slăbit rezistenţa membrilor Partidului Laburist, care încă depun eforturi pentru a-şi depăşi nemulţumirile legate de intervenţia din Irak din 2003, sub Tony Blair - fostul premier britanic care de atunci şi-a cerut scuze în mod repetat pentru neregulile în planificarea intervenţiei militare pe baza unor informaţii false ale serviciilor secrete.

'Îmi voi prezenta argumentele şi sper că un număr cât mai mare de parlamentari mă va sprijini', a declarat marţi premierul David Cameron.

Marţi seara, circa 4.000 de pacifişti au manifestat în faţa Parlamentului de la Londra, la solicitarea organizaţiei 'Stop the War', împotriva planului lui Cameron de a lansa lovituri aeriene în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Dezbaterea de miercuri ar putea dura până după ora 22:00 GMT, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului, satisfăcând parţial o solicitare a lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, privind o dezbatere de două zile pe această temă.

David Cameron ar urma să răspundă îngrijorărilor legate de consecinţele unor astfel de lovituri pentru securitatea ţării, chiar dacă a afirmat cu regularitate că Marea Britanie se confruntă deja cu o 'ameninţare gravă' din partea jihadiştilor.

Londra este deja angajată în războiul din Siria prin informaţiile serviciilor sale secrete şi prin alimentarea cu carburant a avioanelor aliaţilor săi. 'Participarea la lovituri va fi importantă din punct de vedere simbolic, utilă operaţional, însă nu va schimba cursul războiului', a estimat un expert militar.

În plus, reaminteşte AFP, Marea Britanie dispune de opt avioane Tornado şi un număr necunoscut de drone care participă la loviturile din Irak încă de anul trecut.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO