Marea Britanie: Parlamentul votează miercuri dacă vor efectua lovituri aeriene în Siria

Prim-ministrul britanic David Cameron a anunţat luni un vot în parlament miercuri asupra loviturilor aeriene contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria, convins că el deţine acum o majoritate pentru o astfel de intervenţie, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - mar, 01 dec. 2015, 05:53
Marea Britanie: Parlamentul votează miercuri dacă vor efectua lovituri aeriene în Siria

‘Cred că există un sprijin crescut în parlament’ în favoarea loviturilor, a declarat premierul britanic. ‘Este în interesul nostru naţional, este un lucru bun de făcut, vom acţiona împreună cu aliaţii noştri’.

Această decizie intervine în timp ce principalul partid de opoziţie, laburiştii, a decis să nu impună instrucţiuni de vot parlamentarilor săi în pofida poziţiilor pacifiste ale liderului formaţiunii, Jeremy Corbyn, făcând mult mai probabilă adoptarea unor astfel de lovituri, scrie Agerpres.

‘Cabinetul din umbră a acceptat să susţină recomandarea (liderului laburist) Jeremy Corbyn de a nu impune un consemn de vot la propunerea guvernului vizând autorizarea de lovituri în Siria’, a declarat un purtător de cuvânt al laburiştilor.

Dornic de a nu repeta afrontul din august 2013 când parlamentul a refuzat loviturile în Siria, David Cameron vrea să fie sigur că este capabil să obţină un larg consens în parlament înainte de organizarea unui nou vot, în timp ce el deţine o majoritate subţire, notează France Presse.

‘Ne vom asigura că avem o dezbatere foarte lungă şi foarte completă miercuri… pentru a avea numărul de ore echivalente unei dezbateri de două zile într-o singură zi’, a explicat David Cameron luni seară.

El i-a răspuns astfel lui Jeremy Corbyn, care a cerut o dezbatere de două zile cu privire la propunerea guvernului de a extinde raidurile aeriene britanice contra SI, în prezent limitate la Irak.

‘Vreau ca deputaţii să fie pe deplin luaţi în considerare, să poată ţine discursuri, să prezinte argumente, să-mi pună întrebări, să examineze propunerea guvernului, aşa cum am făcut săptămâna trecută’, a adăugat David Cameron.

‘Voi recomanda cabinetului mâine să ţinem o dezbatere şi un vot în Camera Comunelor pentru a extinde în Siria loviturile aeriene efectuate contra ISIL (acronim pentru Statul Islamic n.r.) în Irak’, a adăugat el într-o declaraţie televizată, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...