Mariana Câmpeanu: Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă

Transpunerea la nivel naţional a 'Garanţiei pentru tineri', proiect european în valoare de circa 6 milioane de euro, îi vizează pe tinerii care au absolvit o formă de învăţământ şi nu reuşesc să-şi găsească o formă de ocupare, evitându-se astfel ca aceştia să devină o categorie vulnerabilă, a declarat joi, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 20:53
Mariana Câmpeanu: Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă

‘Un tânăr care a absolvit o formă de învăţământ şi nu-şi găseşte o formă de ocupare, în următoarea perioadă, riscă să se transforme într-un şomer de lungă durată, o persoană care suportă un risc de excludere şi tocmai acest lucru vrem să-l evităm. Urmărim ca tinerii să nu devină o categorie vulnerabilă’, a afirmat ministrul Muncii.

În continuare, Mariana Câmpeanu s-a referit la transpunerea ‘Garanţiei pentru tineri’- o acţiune cu un buget în valoare de 6 milioane de euro care, în perioada 2014-2020, va ajuta ţările din Uniunea Europeană, deci şi România, să le ofere tinerilor un loc de muncă sau acces la educaţie, programe de formare sau reconversie, în termen de patru luni de la finalizarea studiilor.

‘Legislaţia românească are deja prevăzute o serie de măsuri în această direcţie, dar trebuie să consolidăm capacitatea instituţională de a le pune în practică, de a le transpune la nivel naţional. Este deci nevoie de o colaborare mai strânsă cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi autorităţile locale, în primul rând pentru a identifica persoanele respective, dar şi pentru a adapta măsurile prevăzute de legislaţia actuala la situaţiile concrete. Nu în ultimul rând, contăm pe colaborarea cu angajatorii pentru că de aceştia depinde, totuşi, încheierea contractelor de muncă’, a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit prevederilor legale, tinerii care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii, pot beneficia de informare şi consiliere profesională. De asemenea, pot opta pentru mediere în vederea identificării unui loc de muncă sau pentru formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea, specializarea, facilităţi financiare. Este însă necesară însă înregistrarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

Pe de altă parte, absolvenţii unei forme de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau de reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate şi dacă nu au reuşit să se încadreze în muncă.

Un număr de 8.973 absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au înregistrat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), de la începutul anului şi până în prima parte a lunii trecute.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...