Mariana Gheorghe, OMV Petrom: Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a investit în ultimii aproape 13 ani, adică de la privatizare, circa 13,5 miliarde euro şi a generat totodată taxe de aproape 25 miliarde euro, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al companiei. Aceasta subliniază că OMV Petrom va decide anul viitor dacă va investi câteva miliarde de euro în proiectul perolier din Marea Neagră.
Economica.net - mie, 15 nov. 2017, 09:11
Mariana Gheorghe, OMV Petrom: Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră

”Potrivit Strategiei aprobate, până în anul 2021 avem programat un nivel de investiţii de circa 5 miliarde euro, între 2017 şi 2021, ceea ce înseamnă circa 1 miliard de euro pe an. În ceea ce priveşte investiţiile planificate pentru anul viitor, cifra exactă va fi determinată în construcţia bugetară şi de condiţiile de piaţă, de cash-flow-ul pe care o să îl avem, cu toate modificările privind Codul Fiscal”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

La fel ca în ultimii ani, cea mai mare parte a investiţiilor va fi direcţionată spre segmentul de upstream.

”Media de 1 miliard euro este un reper, o să vedem la finalizarea proiectului de buget. Cea mai mare parte vor fi pe upstream, peste 85%. Dar avem şi proiecte pe downstream, mai ales la rafinărie. Pentru că acolo vom intra în reparaţii capitale, ceea ce presupune foarte multe investiţii, dar avem şi un proiect de construcţie a unei unităţi de policarburanţi, început în acest an şi care va presupune cheltuieli destul de mari anul viitor”, a adăugat ea.

Oficialul companiei spune că, pentru OMV Petrom, este foarte important ca Petrobrazi, care a fost modernizată, să continue să fie eficientizată conform cerinţelor din piaţă.

De asemenea, aceasta spune că Petrom are peste cinci ani o perspectivă frumoasă.

”Peste cinci ani, va fi o companie integrată ce îşi va asigura resursle necesare de petrol şi gaze şi care va contribui la securitatea energetică a ţării. În a doua jumătate a anului viitor vom lua decizia privind o posibilă investiţie de câteva miliarde de euro în următorii 4-5 ani pentru protiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Acest lucru va da încredere în viitorul acestei companii. Şi vom răspunde provocărilor în piaţă”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producţie de hidrocarburi marine şi s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activităţile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă a Mării Negre.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România.

Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil şi OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

Producţia totală de hidrocarburi a grupului a scăzut în primele nouă luni cu 4%, la 46,04 milioane bep, în timp ce producţia de gaze naturale a scăzut cu 3%, la 3,89 miliarde metri cubi, faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016.

Investiţiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV Petrom avea la sfârşitul lunii septembrie circa 13.900 de angajaţi, cu 7% mai puţini faţă de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, începând cu acest an, se numește BVB Arena....
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...