Marile averi în 2017: volatilităţi ridicate pe acţiuni şi obligaţiuni, randamente mai mici decât până acum

În ciuda dobânzilor mici și a incertitudinilor politice și economice, la nivel global și local, zona de private banking din România a continuat să crească atât ca număr de clienți cât și ca active administrate. În 2017? Specialiștii din private banking se așteaptă la volatilități puternice pe toate zonele și chiar la o scădere și mai accentuată a randamentelor. De aceea, recomandate sunt soluțiile caracterizate prin flexibilitate și un raport adecvat între randament și risc.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 25 dec. 2016, 21:55
Marile averi în 2017: volatilităţi ridicate pe acţiuni şi obligaţiuni, randamente mai mici decât până acum

Divizia de private banking a Raiffeisen Bank ne-a declarat că are active de peste 1,1 miliarde euro în administrare în România în luna decembrie 2016 și oferă aceste servicii unui număr de peste 1.200 de clienți cu averi ridicate. La rândul ei, OTP Bank ne-a spus că valoarea activelor administrate pentru clienții private banking a înregistrat o creștere semnificativă în anul 2016 (cu 50% față de sfârșitul anului 2015). Aceeași evoluție ascendentă față de luna decembrie 2015 s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul de clienți din acest segment (creștere cu 40% față de sfârșitul anului 2015).

“În anul 2016, o parte din investițiile clienților s-a îndreptat spre fondurile de acțiuni, cu expunere locală, cât și internațională (Europa, SUA, dar și expunere globală). Totuși, în mediul economic și financiar actual, clienții preferă în continuare instrumentele cu grad de risc mediu sau scăzut: fonduri de obligațiuni sau monetare, depozite, titluri de stat. De asemenea, au crescut investițiile în fonduri care au un portofoliu mixt (cu investiții atât în active cu grad de risc scăzut, cât și in instrumente cu grad de risc mai ridicat)”, a precizat Corina Stoica, Director Private Banking si Servicii de Investitii, OTP Bank Romania.

 Bogatașii au renunțat la dobânzile fixe și au marcat câștig din aur, petrol și obligațiuni

În contextul actual marcat de dobânzi foarte scăzute și un regim ridicat de volatilitate, observăm o tendință de diversificare a portofoliului, dinspre instrumente cu venit fix înspre produse de investiții optimizate la risc, care oferă un grad adecvat de siguranță a capitalului. La nivel de clase de active, 2016 a fost un an cu multiple perioade de volatilitate, de intensitate mult mai ridicată decât în anii anteriori. “Cu toate acestea acțiunile în ansamblu au continuat să livreze randamentele cele mai ridicate (dar cu o evoluție neuniformă la nivel de regiuni și sectoare de activitate) alături de materiile prime (aur, petrol), care au înregistrat o revenire după scăderile abrupte din ultimii doi ani. Obligațiunile au avut de asemenea o evoluție pozitivă, mult peste așteptările de la începutul anului, dinamica fiind susținută de continuarea scăderii ratelor de dobândă în prima parte a anului”, a declarat Romulus Mircea, Specialist Investitii, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, divizia de private banking a Raiffeisen Bank România.

 Un raport adecvat între risc și randament asigură un câștig istoric între 0,5% și 1%

Randamentul unei investiții trebuie judecat întotdeauna în relație cu riscul și perioada de timp asumată pentru investiții. Obținerea unor randamente ridicate implică acceptarea de către investitor a unui grad de risc ridicat, în timp ce un apetit scăzut la risc este asociat cu randamente așteptate reduse.

Un indicator relevant pentru evaluarea performanței unui instrument financiar este raportul dintre randamentul și riscul (măsurat prin amplitudinea maximă a unei scăderi) sau istoric. După cum explică Romulus Mircea de la Raiffeisen, “majoritatea indicilor de acțiuni și strategiilor de investiții, care urmăresc, activ sau pasiv, evoluția unor astfel de indici, au în general un raport randament/ risc istoric de până în 0.2 (randamente medii anuale istorice între 5 și 10% și scăderi maxime în intervalul 50-60%). Soluțiile de portofoliu pe care noi le oferim clienților noștri au un raport randament/ risc semnificativ peste acest prag de 0.2 (la multe produse se situează în intervalul 0.5-1), pe fondul unor strategii de investiții inovative care minimizează expunerile pe activele riscante (ex. actiuni) în perioadele de volatilitate/ scăderi ample”.

Fond care limitează pierderea la maximum 10%

Un instrument de  referință din oferta Raiffeisen Bank, care se încadrează în acești parametri de performanță/risc, este fondul Raiffeisen Benefit, un fond unic pe piața din România, din punct de vedere al strategiei investiționale. Fondul are o flexibilitate ridicată de a investi într-o gamă largă de clase de active (piața de acțiuni locală/ externă, instrumente cu venit fix sau instrumente alternative), nefiind constrânsă la menținerea unei expuneri minime pe o anumită clasă (ex. expunerea pe acțiuni poate fi redusă la 0). Dimensionarea investiției pe clase de active se face în baza unor modele de analiză tehnică și cantitativă, validate pe evoluții istorice de piață. Inovația fondului constă în mecanismul de control al riscului, care asigură limitarea pierderii maxime la 10%, în majoritatea condițiilor de piață. Exprimarea acestei limite maxime a pierderii s-a realizat printr-o estimare calculată pe baza unor simulări istorice ale strategiilor de tranzacționare care includ scenarii de scădere extremă a piețelor de acțiuni (ex. criza din 2008/2009, criza dotcom din 2001). 

Strategia OTP Bank România în ceea ce privește segmentul private banking se bazează în 2017 pe managementul și diversificarea portofoliului acestor clienți, prin produse și servicii personalizate, oferite în acord cu profilul, nevoile, obiectivele investiționale și apetitul de risc, așa cum rezultă din evaluarea realizată pentru fiecare client. În acest context, segmentarea clienților are un rol extrem de important

Indiferent de așteptările și dorințelor clienților din zona de private banking, specialiștii bancari șe așteaptă ca referitor la perspectiva claselor de active pentru anul 2017 să ne confruntăm cu o creștere a volatilității atât pe zona de acțiuni cât și de obligațiuni, ca urmare a intensificării incertitudinilor politice (SUA, Brexit, Zona Euro) și economice (ex.creșteri dobânzi SUA, încetinire economie China), dar și la randamente mai reduse decât în ultimii ani. În acest context, fondurile de investiții cu capital protejat și risc controlat, care au o flexibilitate ridicată de a se muta între clase de active, în funcție de atractivitate și risc, reprezintă instrumentele de investiții optime pe care investitorii de retail ar trebui să le aibă în portofoliu în următorii ani, evident într-o pondere corelată cu toleranța individuală la risc.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...