Marile companii cu afaceri de 1.000 de miliarde de dolari cer guvernelor să se ocupe de problema energiilor obţinute din combustibili fosili – COP28

Cu mai puţin de o lună înaintea COP28, peste 100 de companii - inclusiv Bayer, Volvo, Decathlon, Nestlé, Danone, Heineken, eBay, Unilever - le-au cerut guvernelor lumii să se ocupe de problema energiilor obţinute din combustibili fosili pentru a respecta "obiectivul suprem" de limitare a încălzirii climei globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, informează AFP.
AGERPRES - lun, 23 oct. 2023, 16:06
Marile companii cu afaceri de 1.000 de miliarde de dolari cer guvernelor să se ocupe de problema energiilor obţinute din combustibili fosili - COP28

„Companiile noastre resimt efectele şi costul creşterii fenomenelor meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice”, se afirmă în declaraţia comună semnată luni de 131 de companii cu o cifră de afaceri anuală de aproape 1.000 de miliarde de dolari, dintre care unele provin din sectoare de activitate criticate pentru impactul lor asupra mediului.

„Nu putem să realizăm singuri această tranziţie într-o manieră sigură şi eficientă. Instituţiile financiare, producătorii de combustibili fosili şi guvernele au cu toţii un rol crucial de jucat”, au adăgat reprezentanţii acestor companii, cerându-le totodată guvernelor „să fixeze obiective şi un calendar ‘de neabătut’ pentru eliminarea progresivă a combustibililor fosili”, adică fără captare sau stocare de CO2.

Chestiunea energiilor fosile, sursă preponderentă de emisii de gaze cu efect de seră, va fi cheia negocierilor pentru climă supervizate de ONU la COP28 de la Dubai. Multe ţări, inclusiv cele din UE, vor solicita eliminarea cvasi-completă a combustibililor arşi fără captare şi stocare a carbonului.

„În calitatea noastră de cumpărători şi utilizatori de energie în sistemul mondial, avem un rol important de jucat prin transmiterea unui semnal clar despre utilizarea noastră viitoare a energiei”, au pledat companiile semnatare, reunite în cadrul coaliţiei We Mean Business.

Ele susţin reducerea la jumătate a emisiilor de CO2 în timpul acestui deceniu. Un obiectiv ce ar putea fi atins prin „triplarea capacităţii de energie electrică din surse regenerabile” şi prin „dublarea ratei de implementare a eficienţei energetice până la sfârşitul anului 2030”.

Anul trecut, cu ocazia COP27 din Egipt, 200 de companii reunite în cadrul We Mean Business au pus deja presiune pe guverne printr-un apel de a-şi menţine „angajamentul de a limita încălzirea climei cu cel mult 1,5°C şi de a acţiona pentru a-l implementa”, fără să promoveze însă măsuri concrete.

În acest an, spre deosebire de anul trecut, companii precum Microsoft, Saint-Goban şi H&M nu au semnat scrisoarea adresată guvernelor lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când preţurile de consum au înregistrat o creştere în ritm anual de 2,5%, după un avans de 2,9% în ianuarie, ceea ce......
Patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, în România – Nicoleta Radu, PAID
Patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, în România – Nicoleta Radu, PAID
Doar 20% din cele peste 9,7 milioane de locuinţe din România sunt asigurate în prezent, în condiţiile în care Legea ...
Early Game primește undă verde pentru lansarea celui de-al doilea fond de venture capital
Early Game primește undă verde pentru lansarea celui de-al doilea fond de venture capital
Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc (Recovery Equity Fund), ...
Autostrada București – Brașov: Studiul de fezabilitate pentru sectorul Cristian – Codlea, avizat de CNAIR
Autostrada București – Brașov: Studiul de fezabilitate pentru sectorul Cristian – Codlea, avizat de CNAIR
Un nou sector din Autostrada București - Brașov (A3) intră în linie dreaptă, a anunțat joi Cristian Pistol, directorul ...