Marile firme financiare ies de pe piaţa din Rusia din cauza declinului economiei – Bloomberg

Marile firme financiare globale, de la Franklin Templeton Investments la BNP Paribas SA, care în trecut au făcut eforturi pentru extinderea în Rusia, se retrag din cauza reintrării ţării în recesiune, ca efect al sancţiunilor, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.
Economica.net - vin, 24 iul. 2015, 12:19
Marile firme financiare ies de pe piaţa din Rusia din cauza declinului economiei - Bloomberg

Franklin Templeton, care gestionează active în valoare de aproape 900 miliarde de dolari, îşi lichidează fondul din regiune, în timp ce banca franceză BNP Paribas a ieşit din societatea mixtă înfiinţată cu un fond din Rusia, iar reasiguratorul german Munich Re şi-a închis sediul din Moscova.

O depreciere de 18% a rublei din mai, extinderea sancţiunilor impuse Rusiei şi preţul scăzut al ţiţeiului au adâncit declinul economiei ruse. Indicele bursier RTS a scăzut anul acesta cu 18%, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să renunţe la activele deţinute în Rusia, scrie Agerpres.

‘Nu se întrevede lumina de la capătul tunelului’, a avertizat analistul Simon Fentham-Fletcher, de la Freedom Asset Management.

BNP Paribas şi-a vândut participaţia deţinută la TKB BNP Paribas Investment Partners, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii. Compania gestiona active în valoare de trei miliarde de dolari. Frederic Lemonde-San, purtător de cuvânt al BNP Paribas, a refuzat să comenteze informaţiile privind vânzarea din Rusia.

Clienţii din Rusia vor fi serviţi prin intermediul biroului din Munchen, a anunţat în 9 iulie Munich Re, cel mai mare reasigurator pe plan mondial.

Capital International, a cărei firmă mamă gestionează active de aproximativ 1.000 miliarde de dolari, şi-a vândut după zece ani participaţia deţinută la Europlan, care acordă maşini în leasing.

Conducerile Franklin Templeton Rusia şi a Fondului pentru Europa de Est au acceptat săptămâna trecută să lichideze investiţiile evaluate la aproximativ 58 milioane de dolari.

‘Constrângerile cu care ne confruntăm din cauza limitării investiţiilor în urma sancţiunilor au jucat un rol în închiderea fondului’, a declarat Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets Group.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a redus de asemenea investiţiile în Rusia. Instituţia şi-a vândut participaţia deţinută la compania de utilităţi Enel Rusia şi şi-a redus participaţia deţinută la retailerul rus Lenta Ltd.

BERD a oprit finanţarea către Rusia anul trecut, după anexarea Crimeei. Portofoliul BERD în Rusia s-a diminuat la 6,3 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro la începutul anului, a declarat Richard Wallis, purtător de cuvânt al BERD.

‘Unele bănci se gândesc să se retragă acum şi să revină când situaţia se îmbunătăţeşte’, a explicat Tom Adshead, director în cadrul Macro Advisory în Moscova şi fost bancher la BERD.

Economiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Rusiei de 4% anul acesta. Investiţiile străine au scăzut anul trecut cu 70%, la 21 miliarde de dolari.

În România, compania americană Franklin Templeton Investments este administratorul Fondului Proprietatea. Acesta din urmă deţine un portofoliu de valori mobiliare cu active de peste 2,9 miliarde de euro şi este listat pe Bursa de Valori Bucureşti din ianuarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes se extinde în Bucureşti şi angajează peste 100 de oameni. Veniturile oferite pentru posturile de casier, lucrător în bucătărie şi şef de tură, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei net lunar
Popeyes se extinde în Bucureşti şi angajează peste 100 de oameni. Veniturile oferite pentru posturile de casier, lucrător ...
Compania americană Popeyes, care a deschis primul său restaurant de tip fast food din România în aprilie, în Bucureşti, angajează peste 100 de oameni în această perioadă. Printre posturile......
Doar şase bănci din top 10 mai oferă depozite în euro. Topul celor mai bune dobânzi la economiile în . De ce a fost exclus din ofertă depozitul în euro?
Doar şase bănci din top 10 mai oferă depozite în euro. Topul celor mai bune dobânzi la economiile în . De ce a fost ...
Deşi populaţia a început să îşi reorienteze economiile către moneda unică europeană, majoritatea băncilor din România ...
Cîmpeanu cere 15% din PIB pentru Educație și vrea ca lefurile profesorilor debutanți să fie la nivelul salariului mediu pe economie
Cîmpeanu cere 15% din PIB pentru Educație și vrea ca lefurile profesorilor debutanți să fie la nivelul salariului mediu ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a prezentat, joi, bilanţul la şase luni de guvernare, context în care a solicitat ...
Putin i-a transmis lui Draghi că Rusia va ajuta la rezolvarea crizei alimentare globale, dacă vor fi ridicate sancțiunile împotriva sa
Putin i-a transmis lui Draghi că Rusia va ajuta la rezolvarea crizei alimentare globale, dacă vor fi ridicate sancțiunile ...
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate de blocarea ...