Mario Draghi: BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziţionare de active

BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziţionare de active dacă se va modifica estimarea pe termen lung privind inflaţia în zona euro, a afirmat joi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 16:14
Mario Draghi: BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziţionare de active

Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a încetinit la doar 0,4%, cel mai redus nivel din timpul crizei financiare din 2009, şi este mult sub ţinta BCE de aproape 2%.

Oficialii BCE estimează că rata inflaţiei va creşte lent, până la 1,5% în ultimul trimestru din 2016.

‘Consiliul guvernatorilor şi-a exprimat în unanimitate angajamentul de a utiliza şi măsurile neconvenţionale, cum ar fi obligaţiuni garantate cu active (ABS), măsuri de relaxare cantitativă (QE), dacă perspectiva noastră pe termen mediu privind inflaţia se va schimba’, a anunţat şeful BCE.

Acesta a adăugat: ‘Am intensificat pregătirile pentru ABS, diversele comitete ale BCE lucrează acum la această problemă’.

Mario Draghi a avertizat că riscurile la adresa redresării sunt în creştere în urma conflictului din Ucraina.

‘Sporirea riscurilor geopolitice, evoluţiile de pe pieţele emergente şi de pe pieţele financiare globale ar putea afecta în mod negativ condiţiile economice. Suntem extrem de determinaţi să protejăm aşteptările inflaţioniste pe termen mediu spre lung’, a afirmat şeful BCE.

Riscurile la adresa redresării zonei euro se intensifică după ce miercuri autorităţile de la Roma au anunţat că Italia a reintrat în recesiune, iar criza din Ucraina se adânceşte.

‘Nu este nicio îndoială că, dacă privim actualele evoluţii globale, vom vedea că riscurile geopolitice au crescut în întreaga lume: avem criza ruso-ucraineană şi conflictele din Irak, Gaza, Siria şi Libia. Şi unele dintre ele, cum ar fi situaţia în Ucraina şi în Rusia, vor avea un impact mai mare asupra zonei euro, dar şi în alte părţi ale lumii’, a apreciat Mario Draghi.

Acesta a precizat că la prima vedere interconexiunile dintre zona euro, Rusia şi Ucraina ‘sunt de natură foarte limitată şi este dificil de estimat impactul la începutul acestor crize’.

Preşedintele Băncii Centrale Europene a aprecierea că zona euro rămâne în grafic pentru o redresare moderată dar inegală.

Noul program de credite ieftine denumit TLTRO, estimat la 850 miliarde de euro, va demara luna viitoare, a subliniat şeful BCE. Programul permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite şi să stimuleze creşterea economiei.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%, aşteptând ca măsuri de stimulare a economiei zonei euro să-şi facă simţite efectele.

Tot la reuniunea de joi, BCE a menţinut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de minus 0,10%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40%.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...