Mario Draghi: BCE îşi va îndeplini obligaţiile privind inflaţia în zona euro

Banca Centrală Europeană îşi va îndeplini mandatul său legat de inflaţie, pentru a-şi menţine credibilitatea, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, transmit BBC şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 26 ian. 2016, 09:01
Mario Draghi: BCE îşi va îndeplini obligaţiile privind inflaţia în zona euro

‘Îndeplinirea obiectivului nostru este importantă pentru credibilitatea instituţiei. Dacă o bancă centrală îşi stabileşte un obiectiv, nu poate doar să schimbe poarta când nu reuşeşte să-l atingă’, a afirmat şeful BCE într-un discurs rostit în Germania.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, acelaşi nivel cu cel înregistrat în noiembrie 2015. Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Însă, inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul petrolului s-a redus semnificativ.

Dar Mario Draghi a insistat că BCE îşi va îndeplini obligaţiile: ‘Încrederea vine din îndeplinirea fiecărei părţi a mandatului. Şi asta este ceea ce va face BCE’.

Preşedintele BCE a respins criticile la adresa programului lunar de achiziţii de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, afirmând că nimeni nu a discutat despre riscurile de a nu face nimic.

‘Ce ar fi însemnat asta pentru mandatul nostru de asigurare a stabilităţii preţurilor şi, prin urmare, pentru creşterea economiei zonei euro şi a locurilor de muncă şi, eventual, pentru viitorul uniunii noastre monetare?’, a întrebat Draghi.

El a respins şi criticile celor care susţin că ratele scăzute ale dobânzilor vor duce la majorarea preţurilor la locuinţe, din cauza împrumuturilor ieftine.

Săptămâna trecută, Mario Draghi a dat asigurări că Banca Centrală Europeană va lua în considerare mai multe măsuri de stimulare la următoarea reuniune din martie, pe fondul volatilităţii preţurilor la materiile prime şi a incertitudinilor privind pieţele emergente.

În următoarele luni, inflaţia în zona euro va rămâne foarte scăzută sau va reveni în teritoriul negativ, din cauza impactului factorilor externi şi al scăderii preţului la ţiţei, a subliniat şeful BCE.

De asemenea, riscurile la adresa inflaţiei vin pe fondul incertitudinilor privind pieţele emergente, a volatilităţii pieţelor financiare, a riscurilor geopolitice şi a declinului preţurilor la materiile prime, a afirmat Draghi.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menţinut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%.

Pentru a stimula inflaţia, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziţionează lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Însă, la şedinţa de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, şi lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziţiona, prin includerea de obligaţiuni municipale şi regionale.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...