1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Mario Draghi cere majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru a stimula creşterea economică

Măsurile de stimulare, inclusiv ratele negative ale dobânzilor, vor trebui să rămână în vigoare mai mult timp, dacă guvernele nu accelerează cheltuielile, pentru a ajuta creşterea economică, a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pentru publicaţia britanică Financial Times, transmite AP.

01 oct, 2019 | Agerpres

"Politicile noastre vor continua să funcţioneze, deşi într-un ritm mai redus, decât dacă guvernele ar cheltui mai mult. Avem ţări care au spaţiu fiscal şi nu-l folosesc", a afirmat Draghi.

Ţările care au spaţiu fiscal pentru a investi mai mult sunt Germania şi Olanda, care de câţiva ani înregistrează excedente bugetare.

Şeful BCE a argumentat că cele 19 state din zona euro trebuie să-şi înfiinţeze un organism central pentru cheltuieli, deoarece guvernele individuale tind să-şi urmeze propriile lor priorităţi şi nu pe cele ale uniunii monetare.

Franţa a propus înfiinţarea unui astfel de fond central pentru zona euro, dar alte ţări, inclusiv Germania, cea mai mare economie europeană, au reuşit să-i limiteze mărimea şi să-i restrângă obiectivul de a promova reformele care să stimuleze afacerile, în locul sprijinirii economiei în momentele dificile.

Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO