Mario Draghi: Europa are nevoie de un pact de creștere

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Europa are nevoie, după pactul bugetar, de un pact de creştere, oferind astfel un sprijin neaşteptat candidatului socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 14:20
Mario Draghi:  Europa are nevoie de un pact de creștere

„Avem un pact bugetar. Consider acum că este necesar un pact de creştere”, a declarat Draghi la Bruxelles, dovedind că discuţiile din Uniunea Europeană se amplifică, releatează AFP.

Hollande, câştigătorul primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28,63% din voturi, înaintea lui Nicolas Sarkozy, care a obţinut 27,18%, pledează în favoarea unei renegocieri a tratatului de disciplină bugetară semnat în martie de liderii a 25 de state membre, pentru a adăuga un program de creştere economică.

Draghi şi-a temperat miercuri tonul în privinţa riscurilor inflaţioniste şi a cerut „un compact de creştere”, în condiţiile în care criza datoriilor îşi pune amprenta asupra economiei din zona euro, potrivit Bloomberg.

Inflaţia va rămâne în acest an peste limita de 2% stabilită de BCE, dar va încetini în 2013, iar presiunile asupra preţurilor vor fi modeste.

În urmă cu numai trei săptămâni, Draghi avertiza în privinţa accelerării inflaţiei, dar criza datoriilor s-a înrăutăţit în această perioadă, punând în pericol redresarea economică.
Comentariile sale au fost salutate de Hollande.

Draghi „vorbeşte pe limba lui Hollande”, a declarat Michael Sapin, consilier al candidatului socialist.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut, iar pentru acest an BCE anticipează o scădere de 0,1%.

„Indicatorii disponibili pentru primul trimestru al acestui an confirmă stabilizarea activităţilor economice la un nivel scăzut, incertitudinile rămân foarte, foarte mari”, a spus Draghi.

El a arătat că creşterea ar trebui să fie susţinută de cererea externă, de dobânzile pe termen scurt extrem de scăzute şi de măsurile excepţionale ale BCE, dar riscurile sunt legate de intensificarea tensiunilor pe pieţele datoriilor suverane ale zonei euro şi de posibila extindere a acestora în economia reală.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...