Mario Draghi: Perspectivele de creştere ale economiei zonei euro s-au îmbunăţit

Redresarea zonei euro prinde avânt datorită măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană, a afirmat luni şeful BCE, Mario Draghi, solicitând guvernelor să profite de această situaţie pentru a avansa cu reformele care vor îmbunătăţi perspectivele regiunii pe termen lung, transmite MarketWatch.
Economica.net - mar, 17 mart. 2015, 14:30
Mario Draghi: Perspectivele de creştere ale economiei zonei euro s-au îmbunăţit

„Actuala îmbunătăţire a condiţiilor economice, la care a contribuit şi BCE, trebuie să fie folosită”, a declarat Mario Draghi, la o conferinţă pe teme financiare desfăşurată la Frankfurt.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Şeful BCE a cerut liderilor celor 19 state din zona euro să întărească reglementările care guvernează regiunea şi să profite de această situaţie pentru a avansa cu reformele care vor îmbunătăţi perspectivele pe termen lung.

„Majoritatea indicatorilor sugerează că redresarea susţinută prinde avânt. Încrederea în rândul firmelor şi a consumatorilor este în creştere. Estimările privind evoluţia economiei zonei euro sunt revizuite în creştere. Şi creditarea bancară se îmbunătăţeşte din punct de vedere al ofertei şi al cererii”, a explicat preşedintele BCE.

Acesta a citat beneficiile economice care decurg în urma scăderii preţului ţiţeiului, a măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană anul trecut, „care au dus la o atenuare semnificativă a condiţiilor de finanţare”, şi reformele economice implementate de unele state membre ale zonei euro.

„Avem dreptate să fim optimişti privind perspectivele dar asta nu înseamnă că trebuie să ne încetinim eforturile”, a avertizat Draghi, solicitând noi reforme pentru a face piaţa forţei de muncă mai flexibilă şi economiile mai productive.

Săptămâna trecută, BCE a început implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflaţia persistentă şi şomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro. Potrivit cifrelor comunicate luni de BCE, la data de 13 martie 2013 achiziţiile de obligaţiuni garantate cu active ale BCE au ajuns la 3,75 miliarde de euro, iar achiziţiile de obligaţiuni acoperite au urcat până la 56,95 miliarde de euro.

Cifrele publicate luni de BCE arată că instituţia este pe cale să îndeplinească promisiunea preşedintelui Mario Draghi, potrivit căruia, până în luna septembrie 2016, BCE va face, lunar, achiziţii combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro.

Spre deosebire, însă, de programele de relaxare cantitativă ale Rezervei Federale americane şi Băncii Angliei, programul similar demarat de BCE se va derula pe o piaţă unde o mare parte din obligaţiuni au randamente negative. Aceasta înseamnă că băncile centrale cumpără obligaţiuni de pe urma cărora se aşteaptă să înregistreze pierderi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 99.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Uniunea Europeană a răspuns cererii de asistență a României pentru a trata numărul mare de pacienți afectați de COVID-19, ...
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor fi favorabile
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor ...
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu brațele deschise lansarea cu succes a primului ...