Marius Budăi, după negocierile avute cu Comisia Europeană: Fiecare om care lucrează în România va trebui să aibă vârsta de pensionare de 65 de ani (Video)

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene o serie de principii şi criterii legate de sistemul de pensii, printre care se numără creştere vârstei de pensionare, treptat, la 65 de ani, pentru "fiecare om care lucrează în România", majorarea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru anumite categorii şi a perioadei de contributivitate, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 22 mai 2023, 17:37
Marius Budăi, după negocierile avute cu Comisia Europeană: Fiecare om care lucrează în România va trebui să aibă vârsta de pensionare de 65 de ani (Video)

„Astăzi am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierul României şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic până la directori şi comisari, ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public şi cu indemnizaţiile şi pensiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Amendamentele depuse la Senatul României şi aprobate şi trecute de Senatul României au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum ştiţi. Reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depăşească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate şi supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit pentru a îndeplini jalonul şi a nu pune în pericol implementarea PNRR câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea şi de Camera Deputaţilor jalonul să fie îndeplinit”, a declarat Marius Budăi, luni, la Palatul Victoria.

El a precizat că, dacă aceste criterii vor fi îndeplinite, jalonul este considerată îndeplinit, „aşa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR”.

Budăi a anunţat că s-a stabilit cu Comisia Europeană creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la 65 de ani.

„Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă.

„Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă”, a punctat Marius Budăi.

Un alt principiu este creşterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, deoarece, în proiectul iniţial au fost anumite raportări la un anumit stagiu minim de cotizare.

Ministrul Muncii a mai menţionat că un alt principiu vizează eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale.

„Şi acest lucru se face şi s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi, în lege este exemplul cu magistraţii, cărora nu li se mai permite asimilarea, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. Şi de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionarii publici parlamentari de la acest de la acest aspect. Acestea sunt, sunt principiile agreate”, a spus ministrul.

El a precizat că o parte din amendamente deja sunt gata şi au fost prezentate liderilor Coaliţiei, primind „dispoziţia” ca până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise şi discutate cu sistemele şi cu miniştrii de resort, împreună cu specialiştii din ministere, aceştia să vină cu input-ul lor şi amendamentele să fie terminate şi finalizate şi joi Coaliţia politică să le poată depune în Parlament.

„Pentru mine a fost îmbucurător faptul că am reuşit să obţin de la comisii aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit”, a subliniat ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Trump spune că ar lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă aliaţii nu îşi plătesc facturile
Trump spune că ar lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă aliaţii nu îşi plătesc facturile
Donald Trump a afirmat că ar lua 'absolut' în considerare posibilitatea ieşirii Statelor Unite din NATO dacă aliaţii nu 'îşi plătesc facturile', transmit EFE şi AFP, citând un interviu......
Horaţiu Potra, scos încătuşat din sediul IJP. Dosarul a fost preluat de PCA Ploieşti. Surse
Horaţiu Potra, scos încătuşat din sediul IJP. Dosarul a fost preluat de PCA Ploieşti. Surse
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat ...
REPER cere preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor legate de alegerile parlamentare
REPER cere preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor legate de alegerile parlamentare
Partidul REPER solicită preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informaţiilor legate de alegerile parlamentare similar ...
MAE monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria. Este în contact cu parteneri europeni şi din regiune
MAE monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria. Este în contact cu parteneri europeni şi din regiune
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria şi se află în contact cu parteneri ...