Marius Căpraru, SISTEC: 2014 este primul an care a început promiţător pentru IT de la începutul crizei

Investiţiile statului român în infrastructura IT au început să crească în acest an după ce industria a cunoscut o mare lovitură odată cu începerea crizei economice. În primul trimestru al anului, investiţile statului în IT au crescut.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 21:01
Marius Căpraru, SISTEC: 2014 este primul an care a început promiţător pentru IT de la începutul crizei

“Anul trecut investiţiile din zona publică în IT&C au fost foarte mici, dar anul 2014 a început destul de bine, valoarea investiţiilor din primul trimestru au fost cu 20% mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut. În continure la noi statul român este principalul investitor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marius Căpraru, CEO al companiei SISTEC, unul dintre principalii jucători de pe piaţa serviciilor IT.

Potrivit acestuia  doar 5% din veniturile SISTEC vin din sectorul public. “Noi participăm la licitaţii dar participăm ca să pierdem. Ori suntem competitivi pe bucăţile pe care le stăpânim foarte bine ori ne ducem pe upgrade-uri de proiecte şi în general licitaţia este câştigată de cel care a avut proiectul iniţial. Anul acesta vrem să creştem ponderea veniturilor realizate cu sectorul public de la 5% cât avem în prezent până la un 10 – 12%”, a mai spus Marius Căpraru.

Cei de la SISTEC şi-au propus o creştere a business-ului cu un procent de 15% până la o valoare de 6.5 milioane de euro în condiţiile în care anul trecut au avut venituri de 5.6 milioane de euro.

„La noi componenta hardware reprezintă 20% din rulaj şi ne dorim să fim percepuţi în piaţă ca un furnizor de servicii pentru că 80% din rulaj se concentrează pe acest segment”, a mai spus CEO-ul SISTEC.

Criza a lovit în plin şi sectorul IT din România, dar anul acesta lucrurile încep să se redreseze faţă de ani trecuţi când am asistat la scăderi dramatice ale pieţei. “Pentru noi 2013 a fost primul an în care am terminat exerciţiul financiar cu un profit net puţin peste zero iar până atunci am avut profit an de an, dar repet, anul 2014 se arată mult mai promiţător cel puţin până în acest moment”, a mai spus Marius Căpraru.

Cum pot creşte companiile veniturile prin optimizarea IT

“O companie poate să devină mult mai productivă prin optimizarea IT. Totul porneşte de la remodelarea proceselor, de la simplele automatizări de proceduri manuale cum ar fi automatizarea facturării sau automatizarea schimbului de date cu partenerii până la introducerea de semnătura electronică pe factură ce înlocuieşte trimiterea fizică a facturii, iar economiile se văd în primul rând în zona de personal angajat”, a mai declarat Marius Căpraru.

Potrivit acestuia, un alt beneficiu al optimizării IT&C al unei companii este reducerea costurilor cu utilităţile prin achiziţionarea de echipamente cu un nivel scăzut de consum energetic. “Consumul energetic poate fi redus şi prin externalizarea stocării de date interne către data centere, iar reducerea costurilor pentru o companie este extrem de mare, dar pentru reducerea masivă a costurilor către clienţi, tot mai multe companii oferă tehnologia cloud ce reduce costurile de stocare extrem de mult. Practic majoritatea operaţiunilor pe care le efectuează o companie se pot muta în cloud, iar un beneficiu extrem este gradul de accesibilitate mult mai mare”, a mai spus CEO-ul SISTEC.

Un beneficiu pe care îl oferim clienţilor noştri este reprezentat şi de reţeaua de service foarte extinsă pe care o avem. Faptul că intervenim într-un timp de maxim o oră oriunde în ţară este un factor care de diferenţiază foarte mult de competitorii noştri.

Compania are o reţea de 28 de puncte de service prin care pot interveni la orice clienţi într-un timp de maxim o oră, iar acest lucru este considerat de cei de la SISTEC ca un mare factor diferenţiator de foarte mulţi concurenţi.

“Cred că în general companii vor invesţii foarte mari în tot ceea ce reprezintă optimizarea costurilor. Vor merge foarte mult pe achiziţia de servicii şi nu vor mai bloca sume semnificative în licenţe software, cumpărate pentru câţiva ani”, a mai spus Marius Căpraru. 

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Republica Cehă a anunţat miercuri că va achiziţiona până la 77 de tancuri germane Leopard 2A8 în anii următori, în cadrul unui contract comun cu alte state europene, relatează AFP şi......
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost confiscată, din cauza condițiilor impropii de la bord
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost ...
O navă unde urmau să fie cazaţi peste 2.000 de poliţişti din dispozitivul de securitate al summitului G7 din Italia ...
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va permite constructorilor să vină încă din faza de licitație cu ...
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
Grupul bancar ING Groep intenţionează să stabilească la Madrid sediul european al noii sale subsidiare de investiţii ...