Medicii de familie: S-a ajuns la momentul zero în medicina de familie. Preşedinţia, singurul for care mai poate atrage atenţia asupra bugetului

Organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie din România au transmis, miercuri, că ”s-a ajuns la momentul zero” şi că jumătate dintre cabinetele din ţară funcţionează în afara contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie consideră că au primit doar ”promisiuni neonorate”, iar Preşedinţia este singurul for care mai poate atrage atenţia asupra bugetului total insuficient, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 03 ian. 2018, 16:16
Medicii de familie: S-a ajuns la momentul zero în medicina de familie. Preşedinţia, singurul for care mai poate atrage atenţia asupra bugetului

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) si Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de  Familie (FNPMF) au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care afirmă că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România, scrie News.ro.

”Decidenţii noştri nu au înţeles nici până în acest moment că Asistenţa Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea şi reforma adevărată în sănătate. O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relaţie contractuală normală, cu suport legal afişat la timp în transparenţă legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru şi cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinşi să semnăm acte adiţionale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale şi mai nou, raportarea lor în sistemele informatice”, se arată în comunicat.

Medicii afirmă cu au ajuns la momentul în care au decis să renunţe la aceste practici ”păguboase” şi, alături de pacienţi, au solicitat o schimbare serioasă şi responsabilă de paradigmă.

Medicii de familie vor ca sistemul de sănătate să aducă în atenţie ceea ce îl defineşte – sănătatea pacientului –  şi consideră că trebuie rezolvate trei chestiuni principale: asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii medicului de familie, creşterea finanţării şi recunoaşterea importanţei rolului medicului de familie, odată cu respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

”Aşa cum s-a anunţat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunţe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiţionale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puţin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menţionăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanţă în ceea ce priveşte Asistenţa Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate,  cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislaţia în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării  protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanţii medicilor de familie au oferit soluţii practice, rapide, coerente, în timp record”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, protestul medicilor de familie este susţinut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii judeţene ale medicilor precum şi de principalele asociaţii de pacienţi din România.

Totodată, medicii de familie au anunţat că îşi menţin punctele de vedere şi principalele revendicări, ”în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărţuire, insistenţă din partea caselor judeţene de asigurari de sănătate”.

”Medicii de familie au transmis problemele lor şi  Preşedinţiei României,  singurul for care mai poate atrage atenţia în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia naţională”, se mai arată în comunicat.

Medicii de famiilie au protestat miercuri în întreaga ţară şi, chiar dacă au acordat consultaţii gratuite pacienţilor, au refuzat să elibereze reţete sau trimiteri.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost desemnaţi vineri drept "agenţi ai străinătăţii" în Rusia, a......
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în ...
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Golden Foods Snacks anunţă începerea exporturilor de produse sub brandul Elmas pe piaţa din Polonia şi realizarea primelor ...
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Guvernul ucrainean studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt ...