Mega-podul de la Brăila: Constructorul este îndreptățit la o extensie a perioadei de execuție de 193 de zile – Curtea de Apel București

Curtea de Apel București (CAB) s-a pronunțat săptămâna aceasta în cazul unuia dintre multiplele litigii ale statului român cu constructorul podului suspendat de la Brăila. Astfel, instanța a constatat că asocierea italo - japoneză WeBuild - IHI Infrastructure este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Pe de altă parte, reprezentanți ai statului spun că asocierea se află deja în întârziere și că se așteaptă să - și respecte graficul asumat de față cu presa, de dare în trafic a podului la finalul anului.
Anemona Andone - Dum, 20 nov. 2022, 21:54
Mega-podul de la Brăila: Constructorul este îndreptățit la o extensie a perioadei de execuție de 193 de zile - Curtea de Apel București

„Admite apelul declarat împotriva sentinţei civile nr. 150/26.01.2021. Schimbă în tot sentinţa civilă atacată. Admite cererea de chemare în judecată. Constată că reclamanta este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor şi a profitului nerealizat. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 576.167,4 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată – taxă judiciară de timbru – efectuate în primă instanţă. Obligă intimata la plata către apelantă a sumei de 296.092 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 288.083,7 lei – taxă judiciară de timbru, 8.300 lei – onorariu expert în construcţii şi 8.000 lei – onorariu expert contabil. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt, pronunţată de instanță pe 15 noiembrie 2022.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Companiei Naționale de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au spus pentru ECONOMICA.NET că, practic, nu s-a schimbat nimic în obligațiile firmelor din asociere. „Încă sunt în întârziere, iar acum că au primit bani în plus, ne așteptăm să accelereze activitatea și să își respecte graficul prezentat în fața presei”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Pe harta marilor proiecte de infrastructură rutieră a CESTRIN se menționează că antreprenorul și-a luat angajamentul că până la sfârșitul anului 2022 va da în trafic podul suspendat (secțiunea 2) și o parte din drumurile de legatură (secțiunea 1+3), iar restul lucrărilor la începutul anului 2025. CNAIR nu a aprobat însă graficul de finalizare a lucrărilor în 2025, potrivit informațiilor ECONOMICA.NET.

Tot de pe harta CESTRIN, aflăm că CNAIR a emis 27 de revendicări (claim-uri) iar constructorul a emis 70 de revendicări.

Lucrările la „Golden Gate”-ul peste Dunăre erau realizate în proporție de circa 82%, conform celor mai recente date publice.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...