Memorandum de înţelegere între Grupul Alro şi Azeraluminium pentru îmbunătăţirea capacităţilor tehnice şi economice

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Azeraluminium, singurul producător de aluminiu primar din regiunea Caucazului de Sud, a anunţat compania într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - joi, 01 iun. 2023, 15:01
Memorandum de înţelegere între Grupul Alro şi Azeraluminium pentru îmbunătăţirea capacităţilor tehnice şi economice

Rolul acestui memorandum este de a sprijini ambele companii în explorarea modalităţilor prin care pot coopera pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile tehnice şi economice, scrie Agerpres.

„Într-un mediu internaţional al aluminiului foarte provocator, înţelegem valoarea parteneriatelor puternice, menite să găsească sinergii între părţile implicate, ajutându-le să-şi păstreze şi, potenţial, să-şi extindă afacerile. Acesta este, în principiu, rolul Memorandumului de Înţelegere pe care l-am semnat cu Azeraluminium. Şi suntem încântaţi că am găsit domenii care au un potenţial bun pentru a susţine ambele unităţi de producţie. Împreună vom explora soluţii pentru a ne folosi expertiza şi lanţul de producţie pentru a furniza materii prime părţii azere, dar vom căuta şi soluţii pentru a dezvolta o centrală pe gaz pe platforma ALRO”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie Alro.

La rândul său, Maksim Javadov, CEO al Azeraluminium LLC, a transmis că prin semnarea acestui memorandum de înţelegere între Azeraluminium şi ALRO îşi propune să promoveze o relaţie potenţială, reciproc avantajoasă, „cu accent pe furnizarea de materii prime, vânzările de produse din aluminiu şi producţia de energie”.

În conformitate cu termenii memorandumului de înţelegere, părţile vor explora posibilitatea ca Grupul Alro să furnizeze anozi şi alumină către Azeraluminium, pe baza unui acord pe termen mediu şi lung (doi până la cinci ani). Memorandumul de înţelegere se referă şi la cooperarea pentru crearea unui mecanism de prelucrare în România, comercializarea şi vânzare a benzilor turnate continuu din aluminiu, produse de Azeraluminium.

În plus, potenţiala cooperare cu Azeraluminium ar include cooperarea pentru un posibil parteneriat care implică o entitate din Azerbaidjan pentru dezvoltarea unei centrale electrice pe gaz pe care Alro intenţionează să o dezvolte pe platforma sa.

Alro este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar şi prelucrat integrat vertical. Este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat şi cu o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat şi facilităţi de procesare de 135.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald şi la rece şi divizia de extrudare.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori Bucureşti a aprobat includerea Alro în BET, indicele principal al pieţei, iar în BET-TR (indice care include şi dividendele distribuite). Acţiunile Alro au fost listate la Bursă de Valori Bucureşti încă din octombrie 1997 şi Alro reprezintă prima companie din industria aluminiului prezenţa în cei doi indici.

Începând cu anul 2020, Alro şi Vimetco Extrusion sunt membre al AŞI (Aluminium Stewardship Iniţiative), o asociaţie internaţională care contribuie la îmbunătăţirea durabilităţii în sectorul global al aluminiului.

Azeraluminium, companie de stat care este o filială a Azerbaijan Industrial Corporation OJSC, este singurul producător de aluminiu primar din regiunea Caucazului de Sud, cu facilităţi de producţie care includ o topitorie, o turnătorie, o facilitate de laminare la rece, o rafinărie de alumină situată în oraşul Ganja şi, de asemenea, un zăcământ de minereu de aluniţă, situat în regiunea Dashkesan din Azerbaidjan.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...