Menţinerea actualului nivel al producţiei de petrol şi gaze în România necesită investiţii de un miliarde euro/an

Menţinerea actualului nivel al producţiei de petrol şi gaze în România necesită investiţii anuale de un miliard de euro, în condiţiile în care producţia suferă un declin natural de 10%, potrivit portalului desprepetrol.ro, lansat de Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).
Economica.net - vin, 08 iul. 2016, 12:26
Menţinerea actualului nivel al producţiei de petrol şi gaze în România necesită investiţii de un miliarde euro/an

Site-ul reuneşte date şi cifre relevante despre sectorul petrolier românesc, pentru o mai bună cunoaştere a acestuia de către public.

Potrivit portalului, România are aproape o treime din toţi angajaţii din extracţia de ţiţei şi gaze din Uniunea Europeană, respectiv 25.600, din totalul de 77.900.

‘Producţia suferă de un declin natural de 10%. Gradul de epuizare al rezervelor actuale este de 87%. Sunt necesare investiţii de 1 miliard de euro/an pentru menţinerea producţiei la acelaşi nivel. Fără investiţii, producţia României de ţiţei se va epuiza în 12 ani, iar cea de gaze naturale în 9 ani’, spun autorii site-ului.

România deţine 13.000 de sonde active, cu mult peste Marea Britanie, care are 2.300 de sonde, Danemarca – 1.500, Italia – 900 sau Norvegia – 400. Cu toate acestea, producţia pe sondă în ţara noastră este cea mai mică dintre aceste ţări, fiind de 21 barili pe zi, faţă de 2.350 barili pe zi în Norvegia, 964 în Danemarca, 363 în Marea Britanie şi 271 în Italia.

‘Impozitarea companiilor petroliere în România se face prin impozitele obişnuite (impozitul pe profit, contribuţii sociale şi alte taxe obişnuite), la care se adaugă impozitarea specifică. Impozitarea specifică permanentă e formată din redevenţe, impozitul pe construcţii şi impozitul pe vânzările de ţiţei – în total încă 9,5% din veniturile companiilor petroliere’, mai arată datele companiilor petroliere.

Totodată, în 2013, au fost adăugate alte impozite temporare, precum taxa pe stâlp şi cea din veniturile suplimentare din liberalizare, care a ridicat nivelul de impozitare în sectorul petrolier la 15% din venituri.

Media Europeană (excluzând zăcământul gigant Groeningen din Olanda) este de 9,3% – comparabil cu impozitarea specifică permanentă din România, mai spun petroliştii. Însă, dacă se adaugă şi impozitele temporare aflate în vigoare, media în România este dublă faţă de ţările din Uniunea Europeană cu producţie pe sondă comparabilă, unde există o impozitare specifică medie de 7,5%.

Reprezentanţii ROPEPCA au mai arătat că un miliard de euro investit în sectorul de petrol şi gaze creează sau menţine 45.900 de locuri de muncă, aduce la bugetul de stat un miliard de euro din taxe şi are un impact în PIB de 3,2 miliarde de euro.

ROPEPCA a fost înfiinţată în anul 2012 şi numără 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Aceste companii au realizat anul trecut investiţii totale de 1,03 miliarde de euro, echivalentul a 6,5% din totalul investiţiilor din România. Contribuţiile la buget s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, reprezentând 10% din totalul bugetului de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...