1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

Merită să-ţi faci anul viitor PFA? Răspunsul fiscalistului

Fiscalistul Gabriel Biriş a făcut o schemă succintă a modificărilor la regimul fiscal al persoanelor fizice autorizate, ce vor interveni de la 1 ianuarie 2018. Această formă de încasare a veniturilor devine extrem de tentantă.

14 noi, 2017 | | ECONOMICA.net

Iată ce spune schema făcută de consultantul fiscal Gabriel Biriş:

Avem anul acesta, 2017, o PFA care nu are şi salariu. Acum plăteşte 5,5% contribuţia la Sănătate (CASS), plafonată, între salariul minim pe economie şi cinci salarii medii. Încă 10,5% contribuţia pentru pensie (CAS), plafonată la fel ca la Sănătate. Apoi impozitul pe venit de 16%, pe venitul realizat, după cheltuielile deductibile, minus contribuţiile sociale.

Deci, acum, până la pragul unui venit de 15.000 de lei, cheltuiala fiscală este de 29%.

 De la 1 ianuarie 2018, PFA plăteşte:

10% CASS, care este, atenţie, plafonată la nivelul salariului minim pe economie, deci o plată efectivă de 190 de lei.

Apoi CAS de 25% pe venitul ales (!) de PFA. Între nivelul aferent salariului minim şi nivelul plătit pentru cinci salarii medii pe economie. Ideea Finanţelor a fost să permită PFA să contribuie cu cât doreşte la pensie, în speranţa unei pensii mai mari. Biriş spune însă că li s-a mai permis PFA o dată să aleagă şi peste 80% dintre ele au ales nivelul aferent salariului minim. Acuma ar fi în jur de 460 de lei de dat la CAS. 

Apoi, se aplică 10% pe venitul realizat de PFA, minus 650 de lei.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO