Merkel și Macron doresc un plan de relansare economică pentru Europa în valoare de 500 de miliarde de euro

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare în Europa de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic al noului coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Economica.net - lun, 18 mai 2020, 17:28
Merkel și Macron doresc un plan de relansare economică pentru Europa în valoare de 500 de miliarde de euro

„Pentru a susţine o relansare durabilă care restabileşte şi întăreşte creşterea în UE, Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective precise” în cadrul viitorului buget al UE şi căruia să i se aloce „500 de miliarde de euro”, subliniază o declaraţie comună.

Element important, Parisul şi Berlinul propun ca executivul comunitar să finanţeze această susţinere pentru relansare împrumutându-se de pe pieţe „în numele UE”.

Aceşti bani vor fi utilizaţi ca „cheltuieli bugetare” de ţările europene şi „sectoarele şi regiunile cele mai afectate”, subliniază declaraţia.

În plus, „ţările beneficiare ale planului de relansare nu vor trebui să ramburseze ajutoarele”, a afirmat Macron, ceea ce reprezintă un element de solidaritate inedit.

„Este o zi importantă”, a subliniat şeful statului francez, în contextul în care chestiunea împrumuturilor în comun a rămas un subiect major de divergenţă în ultimii ani între ţările din Nordul şi din Sudul Europei, în special între Franţa, care este favorabilă, şi Germania, reticentă.

Cancelarul german a afirmat că „obiectivul este de a face în aşa fel încât Europa să iasă cu o coeziune întărită şi solidară din această criză”, a spus Angela Merkel.

„Franţa şi Germania se poziţionează în favoarea solidarităţii” europene, a subliniat Angela Merkel, recunoscând că propunerea este „curajoasă” şi susceptibilă să atragă critici în special în Germania.

Ea a deschis calea săptămâna trecută către această iniţiativă franco-germană, făcând apel la „o mai mare integrare” în zona euro, după un verdict al Curţii Supreme care critica planurile de ajutor ale Băncii Centrale Europene.

Finanţările „vor fi ţintite asupra dificultăţilor legate de pandemie şi de repercusiunile sale”, subliniază comunicatul comun. Banii vor fi rambursaţi progresiv în mai mulţi ani.

Nu este încă vorba despre faimoasele „eurobonduri”, ale datoriei mutualizate direct între statele europene, pe care le-a solicitat în special Italia, dar care sunt respinse de statele din nordul Europei şi de Germania.

Însă acest plan, dacă va fi adoptat de cele 27 de state membre ale UE, se va apropia de un astfel de model. Şeful statului francez a subliniat că este vorba despre „o etapă majoră” în istoria acestor împrumuturi europene.

„Nu vor fi împrumuturi, ci alocări directe” către ţările cele mai afectate, a spus Macron.

Italia, susţinută de Franţa, a refuzat până acum ca planul de relansare să se limiteze la avansarea unor linii de credite care vor trebui ulterior rambursate.

Comisia Europeană a anunţat imediat că „se bucură” de propunerea franco-germană.

Acest plan de relansare s-ar adăuga la programul de urgenţă de 500 de miliarde de euro deja decis în contextul pandemiei de miniştrii de finanţe din zona euro şi format în special din capacităţi de împrumut. În total, Europa va debloca astfel circa 1.000 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov (27 km). Pe acest tronson ar putea fi construit un tunel de 7 kilometri,......
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...
Magazinele la care puteţi plăti mâncarea cu tichete sociale
Magazinele la care puteţi plăti mâncarea cu tichete sociale
Kaufland, Lidl, Cora, La Doi Paşi, Annabella şi Diana se numără printre lanţurile de magazine care acceptă plata alimentelor ...
ANPC a propus închiderea unor magazine Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului după ce au găsit nereguli în comercializarea unor produse
ANPC a propus închiderea unor magazine Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului după ce au găsit ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci ...