Merkel nu se da bătută în faţa provocării reprezentate de criza din Grecia

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că nu există ''niciun motiv de a se da bătută'' în faţa provocării reprezentate pentru europeni de dificultăţile Greciei, fără să se aştepte însă la o soluţie în această săptămână, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 12:38
Merkel nu se da bătută în faţa provocării reprezentate de criza din Grecia

Cu câteva ore înainte de summitul european la Bruxelles, unde dosarul grec va avea un rol major, Angela Merkel a afirmat, într-o alocuţiune în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), că este ”absolut clar că nimeni nu se poate aştepta la o soluţie în această seară”, nici luni, când îl va primi, pentru prima dată, pe premierul grec, Alexis Tsipras, la Berlin.

Dar ”port toate discuţiile, cele de astăzi, cele de luni şi multe altele, cu ideea ca divergenţele de opinie să se poată transforma în convergenţă”, a explicat Merkel, subliniind că ”Germania este gata să urmeze această cale”, scrie Agerpres.

”Lumea ne priveşte, sunt foarte conştientă de acest lucru şi, când ne gândim la ceea ce noi am realizat pe calea unităţii europene, nu văd niciun motiv să mă dau bătută în faţa a ceea ce ne aşteaptă astăzi, dimpotrivă”, a declarat Merkel în faţa deputaţilor.

Reiterând că Grecia are ”o cale grea de parcurs” şi insistând, ca şi până acum, asupra respectării de către Atena a angajamentelor luate, Angela Merkel s-a arătat, de asemenea, dispusă la dialog şi dornică de a lăsa în urmă disputa din ultimele săptămâni dintre Grecia şi Germania.

”Mă bucur de vizita sa”, a declarat Merkel referitor la vizita pe care o va face Tsipras luni la Berlin. ”Vom avea timp de a vorbi detaliat”, a adăgat ea.

Potrivit Reuters, liderii din zona euro îi vor transmite joi Greciei că timpul trece pentru guvernul grec de stânga în ce priveşte aplicarea reformelor convenite pentru a evita o criză iminentă de lichidităţi ce ar putea forţa Atena să părăsească zona euro.

Tsipras a cerut o reuniune cu liderii din Germania, Franţa şi ai principalelor instituţii ale Uniunii Europene pe marginea summitului UE pentru a insista ca Atena să obţină o finanţare pe termen scurt pentru a se menţine pe linia de plutire.

”Îi voi repeta ceea ce i-am spus deja de două ori: Grecia trebuie să întreprindă reformele necesare. Grecia trebuie să se asigure că angajamentele luate faţă de Eurogrup în 2012 şi mai recent sunt respectate”, a declarat joi la postul de radio francez Europe 1 preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...