„Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizaţiile noastre, semnalează într-o voce comună deteriorarea accelerată a climatului de afaceri şi erodarea credibilităţii României. Economia are nevoie de încredere şi predictibilitate pentru a se dezvolta în continuare. În ultimii ani, companiile au fost nevoite să gestioneze provocări şi crize succesive. Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanţare, stabilitatea locurilor de muncă şi continuarea investiţiilor planificate. Pentru ca România să rămână ferm ancorată pe direcţia euro-atlantică, să nu piardă oportunităţi strategice şi să continue să valorifice avantajele care au pus-o pe harta investiţiilor, este esenţial ca deciziile politice să reflecte stabilitate şi coerenţă. Pentru a recâştiga încrederea în România, sectorul privat are nevoie de acţiune şi responsabilitate din partea tuturor actorilor politici în asigurarea unui mediu economic predictibil, în protejarea pieţei libere, statului de drept şi securităţii naţionale, precum şi în păstrarea apartenenţei la drumul european şi la toate structurile internaţionale. Agenţiile de rating, partenerii instituţionali şi strategici urmăresc, la rândul lor, evoluţiile interne şi aşteaptă o echilibrare rapidă şi credibilă a situaţiei economice din România”, susţin, într-un apel comun, reprezentanţii oamenilor de afaceri, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, mediul de afaceri vrea să fie parte a soluţiei, iar pentru a evita o destabilizare economică abruptă este nevoie de viziune, hotărâre, paşi concreţi şi imediaţi spre atingerea obiectivelor asumate pe termen mediu şi lung.
Apelul comun al mediului de afaceri la adresa autorităţilor este semnat de: Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Camera de Comerţ Belgia Luxemburg – România Moldova (BEROCC), Camera de Comerţ Britanico-Română (BRCC), Confederaţia Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).