MET România are în plan o centrală electrică pe gaze și un parc eolian în Constanța

MET Energy România intenționează să investească într-o centrală pe gaze în cogenerare, combinată cu un parc eolian, în condițiile în care competiția tot mai dură de pe segmentul de furnizare impune în portofoliu și o unitate de producție. Decizia, susținută puternic de directorul MET România, trebuie însă să fie aprobată și de Grupul MET.
Mihai Nicuţ - mar, 21 iul. 2020, 13:04
MET România are în plan o centrală electrică pe gaze și un parc eolian în Constanța

MET Energy România, unul dintre furnizorii privați semnificativi de energie electrică și gaze din România, are în plan construcția unei centrale electrice de cogenerare pe gaze, de înaltă eficiență, de 60 MW, combinată cu cea a unui parc eolian de 100 MW în zona Constanța, unde există avanataje pentru ambele capacități, a declarat Petre Stroe, director general al companiei, la conferința “Focus Energetic”.

Stroe a explicat că, deși decizia nu este încă aprobată de acționarii grupului MET, în actualele condiții, în care marile companii producătoare de energie de la noi își dezvoltă și partea de furnizare, este vital pentru un futnizor privat să aibă și o capacitate de producție.

“Fără o asemenea investiție, capacitatea unui furnizor de a rămâne în piață se diminuează, acitvitatea furnizorului a devenit extrem de complexă. Un furnizor are de oferit soluții și servicii către consumatorul final, lui trebuie să-i oferi absolut tot”, a spus Stroe, care a dat și câteva detalii despre proiect. Astfel, centrala pe gaze și parcul eolian ar urma să aibă o singură conexiune la rețea, motivul fiind acela că furnizorul își poate face echilibrarea mai ușor și mai ieftin, “înainte” de rerețea, practic.

MET intenționa de mai multă vreme să investească într-o capacitate de generare de energie electrică, lucrurile avansaseră, dar apoi a venit pandemia, iar furnizorii au fost foarte afectați.

“Pandemia a avut un impact negativ asupra furnizorilor. Consumul a scăzut, am ajuns la sub-consum. Orice furnizor important își achiziționează energia înainte să înceapă contractul. Am avut energie achiziționată la prețul pieței, să spunem 280 de lei/MWh, și, datorită sub-consumului, a trebuit să o vindem la 130 de lei/MWh. Lucru care a avut um impact financiar, unii au putut să și-l asume, alții nu. Dar, cel mai important, a avut o infliență negativă asupra acționarilor care, anterior, aveau în vedere investiții în capacitați de producție, dar acum își regândesc strategia”, a spus Stroe.

El spune însă că, inclusiv în situații de criză, un furnizor poate gestiona mai bine situația dacă are o unitate de producție, inclusiv prin gestionarea mai bună a echlibrării fizice și este hotărât să promoveze acest proiect.

Stroe a afirmat că acum nu există o decizie la nivel de grup, dar spus că investiția trebuie făcută.

“E mai bine să iei o decizie, chiar greșită, o poți corecta, pe când dacă nu iei o decizie, ești pierdut. Eu sunt de multă vreme suporterul investițiilor, cred că e singura cale și la acest moment sunt dispus să urmez această cale care duce la o investiție, decât una confortabilă, care înseamnă o poziție a mea într-o anumită companie, știm cu toții ca aceste poziții sunt vremelnice.

Nevoia de investiții și realizarea lor sunt în cel mai prielnic moment acum. Dacă o facem, vorbim despre un viitor, dacă nu, nu mai vorbim nimic”.

MET România Energy a livrat anul trecut 4 TWh ( 3,1 TWh energie electrică și 0,9 TWh gaze naturale) clienților și avea o cotă de 7% pe piața concurențială de electricitate.

Pe piaţa de gaze naturale, MET România are o cotă de circa 2,01%, aflându-se între primii 10 furnizori din ţară, iar pe partea de PRE, compania îşi păstrează locul 3 în clasament, cu circa 1.000 de clienţi deserviţi.

MET Group este o companie europeană integrată de energie, cu sediul în Elveția, având activități în domeniul gazelor naturale, al energiei și al petrolului, axate pe comerțul en-gros cu mărfuri, precum și în infrastructura energetică și în active industriale. MET este prezent în 15 țări, prin filialele sale, pe 26 de piețe naționale ale gazelor și 22 de centre internaționale de tranzacționare. Grupul activează în Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...