Trenurile de metrou ratează intrarea în stații din cauza birocrației. Metrorex se „chinuie” de un an să recepționeze semnalizarea pe M4

Metrorex încă nu a finalizat recepția la sistemul de siguranță și de automatizare a traficului pe Magistrala 4, deși acest proces ar fi fost demarat încă de anul trecut. Din cauză că semnalizarea nu funcționează, trenurile mai ratează intrarea în stații, spun pasionații de infrastructură.
Anemona Andone - mar, 04 feb. 2020, 19:29
Trenurile de metrou ratează intrarea în stații din cauza birocrației. Metrorex se

„Funcționarea semnalizării și circulația trenurilor pe ambele sensuri de mers pe Magistrala 4 va fi realizată după finalizarea recepției la punerea în funcțiune a sistemului de siguranță și automatizare a traficului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mariana Miclăuș, director general al Metrorex.

Aceasta a menționat că, potrivit procedurii, la acestă dată se desfășoară testele și probele tehnologice specifice în vederea finalizării Recepției la punere în funcțiune a sistemului de siguranță și automatizare a traficului, conform HG 51/1996.

„Semnalizarea pe toată Magistrala 4 va fi funcțională atunci când recepția va fi admisă fără obiecții de comisia Metrorex SA”, a subliniat Mariana Miclăuș.

Nu este clar însă și ce obiecții ar fi avut comisia Metrorex până acum, având în vedere că procesul de recepție ar fi început încă de anul trecut. „Metrorex îşi propune ca recepţia la sistemul de siguranţă să înceapă în trimestrul I al acestui an (2019 – n.r.)”, declarau anul trecut reprezentanții Metrorex pentru ECONOMICA.NET.

Metrorex a semnat în data de 12 ianuarie 2017 cu Siemens Rail Automation contractul pentru „Sistem de siguranţă şi automatizare a traficului. Magistrala 4. Racord 2. Secțiunea Parc Bazilescu (PS Zarea) – Lac Străuleşti”, în valoare de 32,48 milioane de lei.

Durata contractuală de implementare a lucrărilor era de 12 luni de la data începerii executării contractului. „În data de 19.01.2017 au fost îndeplinite toate condiţiile de începere a executării contractului pentru sistemul de siguranţă”, au mai precizat anul trecut reprezentanţii Metrorex. Doi ani mai târziu, lucrările nu au erau încă finalizate, astfel că Metrorex a penalizat compania Siemens Rail Automation. „Metrorex a aplicat penalizări generate de întârzieri, valoarea finală a acestora urmând a fi definitivată”, au mai spus reprezentanţii Metrorex anul trecut.

Pasionații de infrastructură de la Metrou Ușor au remarcat cum trenurile mai ratează oprirea la punct fix și la stațiile „vechi” de pe Magistrala 4.

„Acum vreo oră și jumătate, una bucată IVA a ratat cu vreo cinci metri Basarabul (spre Străulești), a dat în spate cei cinci metri și după aceea a deschis ușile”, a scris un pasionat de infrastructură luna aceasta pe forumul Asociației Metrou Ușor.

Pe 31 martie 2017, Metrorex a deschis circulaţia în staţiile Laminorului şi Străuleşti, din continuarea Magistralei 4. La început, trenurile au circulat în sistem pendulă, cu transbordare în staţia Parc Bazilescu. De la 1 mai 2017, acestea au circulat direct, fără ca pasagerii să mai schimbe trenul pentru a ajunge la staţia Străuleşti.

De asemenea, după recepţia lucrărilor la sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului, intervalul minim de circulaţie între două trenuri de metrou se va diminua la 5 minute, faţă de 8 minute în prezent pe Magistrala 4 Gara de Nord – Străuleşti.

Trenurile care circulă pe Magistrala 4 sunt de tip BM1 – IVA și au fost fabricate în România la Arad, între anii 1978 – 1992. Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport, Metrorex împreună cu furnizorul de mentenanţă a trenurilor de metrou (Alstom Transport SA) au lansat şi finalizat în perioada 2011-2013 un amplu proces de fiabilizare a unui număr de 90 vagoane – 15 trenuri de tip BM1 – IVA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...