Metroul de Drumul Taberei: în februarie ar putea fi lansată licitaţia pentru trenurile noi, care vor avea aer condiţionat. Cum arată staţiile

Metrorex pregăteşte documentaţia pentru achiziţia trenurilor noi care vor circula pe linia din Drumul Taberei. Licitaţia ar putea fi lansată în februarie anul viitor, potrivit oficialilor companiei citaţi de reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, care au efectuat vineri prima lor vizită la metrou.
Economica.net - vin, 08 dec. 2017, 21:38
Metroul de Drumul Taberei: în februarie ar putea fi lansată licitaţia pentru trenurile noi, care vor avea aer condiţionat. Cum arată staţiile

Sursa foto: Asociaţia Pro Infrastructură

„Licitaţia pentru trenuri este în pregătire şi ar putea fi lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în februarie”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură care au vizitat vineri şantierul Magistralei 5, tronsonul Eroilor – Râul Doamnei.

Potrivit cerinţelor de la licitaţia ce urmează să fie lansată, noile trenuri vor avea aer condiţionat.

Până vor fi aduse însă trenurile noi, pe magistrala de metrou din Drumul Taberei vor fi folosite trenuri Bombardier de pe alte magistrale.

Metrorex a demarat în iunie 2014 o licitaţie pentru achiziţie a până la 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, contract estimat la 1,5 miliarde de lei. Procedura a fost suspendată însă ca urmare a unei anchete DNA, înainte de fi semnat contractul cu firma spaniolă CAF, desemnată câştigătoare.

În dosarul privind achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitaţie. El a fost acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În dosar a fost deferit justiţiei şi Ovidiu Băncescu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, firmă participantă la licitaţie, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Anul acesta, licitaţia pentru achiziţia trenurilor a fost anulată, iar cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Metrorex a anunţat că va lansa o nouă licitaţie pentru cumpărarea de trenuri, dar acestea ar putea fi livrate abia după un an şi jumătate – doi ani de la atribuirea contractului. Cum oficialii Metrorex estimează că Metroul de Drumul Taberei va fi gata anul viitor, pe aceasta linie nouă vor fi introduse iniţial trenuri utilizate acum pe alte magistrale.

Construcţia Secţiunii 1 a Magistralei 5 a fost demarată în urmă cu şapte ani şi încă nu este finalizată. Cel mai nou termen anunţat de oficialii Metrorex pentru inaugurarea Metroului de Drumul Taberei este toamna anului viitor.

Magistrala 5, tronosul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea 10 stații (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor), un depou, aproape 7 km lungime.

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...