1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Metroul de Otopeni, blocat de grecii de la Aktor. Au depus iar contestație, după ce Metrorex i-a exclus din licitație

Licitația pentru prima secțiune a Metroului de Otopeni a fost suspendată, după ce grecii de la Aktor au depus iar contestație, pentru că au fost excluși din procedură. Metrorex aștepta oferte din partea candidaților selectați până pe 3 septembrie.

14 aug, 2020 | | ECONOMICA.net

Grecii de la Aktor au formulat o nouă plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) împotriva raportului Metrorex din 30 iulie, prin care oferta lor a fost respinsă în cadrul licitației pentru structura de rezistență a primei secțiuni din Magistrala 6 de metrou.

Citește aici contestația Aktor

Prin urmare, procedura privind secțiunea 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Metroului de Otopeni a fost suspendată, potrivit informațiilor din platforma de achiziții publice SEAP.

Constructorul elen a mai fost exclus o dată din licitație, pe motiv că oferta sa fusese clasată pe locul 7, iar Metrorex a selectat să meargă mai departe doar primii șase candidați din cei 10 înscriși. Aktor a contestat punctajul obținut și în final a avut câștig de cauză la Curtea de Apel București.

Ulterior, Metrorex a emis pe 30 iulie un alt raport în care a respins oferta tehnică a grecilor. Rămâne de văzut cât timp va mai dura șaga cu constructorul elen și când vor putea fi depuse efectiv ofertele pentru prima secțiune a Metroului de Otopeni.

Un lucru este însă cert: nu va mai fi respectat termenul de 3 septembrie pentru depunerea ofertelor, așa cum estima Metrorex după finalizarea etapei de evaluare a candidaturilor.

Amintim că 10 candidaţi s-au înscris la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou, până la termenul limită din 25 iunie 2019.

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia va fi de patru ani.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai - Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo.

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară va avea o pondere de 40%.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).

Rămâne de văzut când va fi lansată la licitație și cea de-a doua secțiune, Tokyo/Băneasa – Aeroportul Otopeni, precum și ce sursă de finanțare a găsit Metrorex pentru continuarea proiectului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO