Metroul de Otopeni: E oficial. Guvernul pune cruce secțiunii de la Băneasa până la aeroport

Documentația pentru lansarea la licitație a secțiunii de la Băneasa până la Aeroportul Otopeni a Magistralei 6 de metrou a fost respinsă de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a vorbit recent de reprioritizarea proiectelor de metrou, promovând continuarea Magistralei 5 în defavoarea Magistralei 6.
Anemona Andone - vin, 29 ian. 2021, 14:02
Metroul de Otopeni: E oficial. Guvernul pune cruce secțiunii de la Băneasa până la aeroport

„Documentația aferentă a fost respinsă de ANAP în data de 07.01.2021. În acest moment, se află în analiză pentru reprioritizarea investițiilor”, au răspuns reprezentanții Metrorex la solicitarea ECONOMICA.NET.

Cu alte cuvinte, pentru că a fost respinsă documentația la ANAP, licitația pentru secțiunea de la Băneasa până la aeroport nu va mai fi lansată. Și, conform reprioritizării anunțate de ministrul Transporturilor, acest proiect nici nu va mai fi reluat prea curând.

Întrebați de ce nu ar putea fi derulate simultan execuția secțiunii spre aeroport a M6 cu proiectarea continuării M5, reprezentanții operatorului metroului bucureștean au răspuns că „Metrorex realizează implementarea proiectelor de infrastructură conform programelor de guvernare”.

Metroul de Otopeni, „elefant alb”

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a criticat într-un interviu pentru HotNews din 21 ianuarie 2021 utilitatea Metroului de Otopeni. El a vorbit de redirecționarea fondurilor pentru M6 către Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

Actualul ministru al Transporturilor este un adversar al proiectului M6 încă de pe vremea când se afla în opoziție. El spunea atunci că proiectul Metroului de Otopeni este un „elefant alb”.

„Adică este foarte scump, este într-o zonă fără densitate mare de populaţie şi nu prea stă în picioare economic. Mai degrabă pare un proiect de tip „elefant alb”, adică o investiţie foarte mare care apoi nu aduce beneficii şi stă mai mult nefolosită”, mai spunea atunci deputatul USR Cătălin Drulă.

Continuă licitația pentru secțiunea M6 până la Băneasa

Deși secțiunea de la Băneasa până la aeroport este trecută pe linie moartă, pentru lotul 1 al Magistralei 6 de metrou, respectiv 1 Mai – Tokyo/Băneasa, Metrorex susține că va continua licitația aflată în derulare.

„Procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție lucrări de structură de rezistență pentru Lotul 1: între stațiile 1 Mai-Tokyo este în derulare, în perioada de evaluare a ofertelor tehnice. Ca urmare, dacă procedura de achiziție nu va fi întârziată de contestații, se estimează semnarea contractului de execuție în trimestrul al II-lea al acestui an„, au spus reprezentanții Metrorex pentru ECONOMICA.NET.

4 oferte pentru lotul 1 al M6

Până la termenul limită de 2 decembrie 2020, Metrorex a primit patru oferte la licitația de proiectare și execuție lucrări structură de rezistență pentru Lotul 1 Mai – Tokyo:

1. Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. 

2. Asocierea China Communications Construction Company & 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A.

3. Asocierea Esta Construction LLC – Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.

4. Asocierea FCC – Gülermak J.V. 

Metrorex a publicat pe 15 martie 2019 anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia este de patru ani.

Având în vedere „reprioritizarea” guvernamentală, rămâne de văzut dacă această licitație se va încheia cu semnarea unui contract sau va fi anulată.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...