1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

Când vor scădea dobânzile la creditele ipotecare? A apărut proiectul de lege privind obligaţiunile ipotecare.

Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege privind emisiunile de obligaţiuni ipotecare, care reglementează condiţiile în care băncile pot face emisiuni de obligaţiuni ipotecare, instrumente care permit instituţiilor de credit să se finanţeze la costuri mai reduse. Proiectul preia textul  unei ordonanţe de urgenţă anterioare pe aceeaşi temă.

07 apr, 2014 | ECONOMICA.net

Guvernul a publicat proiectul de lege prin care este reglementată emisiunea de obligaţiuni garantate cu creanţe de către bănci.

Totuşi, dobânda la creditele ipotecare, contractate pentru achiziţia unei case, va scădea doar dacă băncile vor face emisiuni mari de obligaţiuni ipotecare pentru refinanţare, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Obligaţiunile garantate cu creanţe reprezintă titlurile de datorie emise în baza unui portofoliu de creanţe, în acest caz credite ipotecare.

Altfel spus, emitentul obligaţiunilor se împrumută de la cumpărător şi garantează plata prin portofoliul de creanţe care reprezintă suportul emisiunii.

Creditele pentru investiţii imobiliare, instrumentele financiare derivate şi activele suplimentare – care urmează a fi stabilite de către BNR - pot constitui creanţele în temeiul cărora sunt emise aceste obligaţiuni.

Administratorii de fonduri de investiţii, inclusiv mutuale, aşteaptă cu nerăbdare să diversifice portofoliile acestora, prin achiziţia obligaţiunilor ipotecare emise de bănci.

Totuşi, refinanţarea băncilor prin emisiune de obligaţiuni ipotecare va reduce costul creditelor pentru casă (garantate prin ipotecarea acesteia), doar în timp şi numai dacă volumul obligaţiunilor emise va conta destul de mult în bilanţurile băncilor, potrivit analiştilor.

Citeşte şi:

Când şi cum vor scădea dobânzile la creditele ipotecare

şi

Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru obligaţiunile ipotecare. Băncile se vor putea împrumuta mai ieftin

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO